Ena izmed najbolj privlačnih trajnostnih rešitev je investicija v samooskrbne sončne elektrarne. Te omogočajo gospodinjstvom, da izkoriščajo obnovljiv vir energije, ki ga Slovenija zaradi svoje geografske lege v izobilju ponuja. Samooskrbne sončne elektrarne ne le znižujejo stroške za električno energijo, temveč tudi povečujejo avtonomijo gospodinjstev ter zmanjšujejo njihov ogljični odtis.

Kaj je sončna elektrarna?

Z naraščajočimi cenami električne energije in povečanim zavedanjem o okoljskih vprašanjih se mnogi odločajo za investicijo v samooskrbne sončne elektrarne. Med različnimi vrstami teh sistemov še posebej izstopajo hibridne sončne elektrarne, ki ponujajo številne prednosti.

Sončna elektrarna je naprava, ki sončno sevanje pretvarja v električni tok. Solarni moduli, sestavljeni iz sončnih celic absorbirajo sončno svetlobo in jo pretvorijo v enosmerni tok. Nato razsmernik enosmerni tok pretvori v izmenični tok, ki je primeren za uporabo v gospodinjstvu. Pridobljena električna energija lahko napaja električne naprave v domu, višek pa se shrani v posebne baterijske sisteme za tiste dni, ko ni sonca.

Poznamo več vrst sončnih elektrarn, katera je pravšnja za vas pa je odvisno od več dejavnikov:

  • lokacije,
  • vrste objekta,
  • prostora, ki ga imate na razpolago,
  • vaših energetskih potreb in
  • pričakovanih prihrankih pri stroških elektrike.

Najpogosteje se uporabniki odločajo za klasično postavitev sončne elektrarne na strehi, priljubljeni pa sta tudi balkonska sončna elektrarna in hibridna sončna elektrarna.

Balkonska sončna elektrarna

Balkonske sončne elektrarne so idealne za zmanjšanje stroškov elektrike brez gradbenih posegov na strehi ali zunanjosti doma, še posebej v mestnih območjih ali stanovanjih brez dostopa do večje strehe. Primerne so tudi za počitniške objekte. Te inovativne sisteme je mogoče enostavno namestiti na balkonsko ograjo ali steno, pri čemer je potreben le primeren prostor in zunanja vtičnica z napetostjo 230V in frekvenco 50Hz, skladno s slovenskim standardom.

[[image_1_article_67699]]

Hibridna sončna elektrarna

Hibridna sončna elektrarna predstavlja vrhunsko inovacijo. Neodvisna je od javnega omrežja ter zagotavlja elektriko tudi ob izpadih. Deluje vzporedno z omrežjem in elektriko pridobiva iz solarnih modulov, sistemov za shranjevanje ali javnega omrežja, podnevi in ponoči.

Sestavljena je iz treh osnovnih elementov:

  • Solarni paneli - Pretvarjajo sončno svetlobo v električno energijo.
  • Hibridni razsmernik - Pretvarja enosmerni tok iz panelov v izmenični tok, nadzira količino proizvedene in porabljene energije ter jo usmerja k porabnikom ali v hranilnik.
  • Hranilnik električne energije - Shranjuje neporabljeno energijo za kasnejšo uporabo.

Zakaj se odločiti za hibridno sončno elektrarno?

Dolgotrajni postopki pridobivanja dovoljenj so eden izmed razlogov, zakaj se nekaterim samooskrbna sončna elektrarna ne pride niti na misel. Dobra novica je, da za postavitev hibridne sončne elektrarne soglasja ne potrebujete, zato je idealna rešitev za vse, ki niso dobili soglasja za klasično sončno elektrarno.

[[image_2_article_67699]]

To pa ni edini razlog, zakaj je tovrstna samooskrbna sončna elektrarna najboljša izbira. Hibridne sončne elektrarne so namenjene tistim, ki iščejo rešitve za povečanje energetske neodvisnosti, zmanjšanje stroškov porabe elektrike in možnost lastnega vira elektrike tudi v primeru izpada javnega omrežja.

Kaj so prednosti hibridne sončne elektrarne?

1. Prihranki pri stroških elektrike

Ena izmed glavnih prednosti samooskrbne sončne elektrarne je občutno znižanje stroškov za električno energijo. Hibridne sončne elektrarne omogočajo proizvodnjo lastne elektrike in zmanjšanje odvisnosti od omrežja. To pomeni, da se lahko gospodinjstva izognejo visokim cenam elektrike, ki jih narekujejo ponudniki energije. Poleg tega se presežki proizvedene energije lahko shranjujejo v baterijah za kasnejšo uporabo, kar še dodatno zmanjša stroške.

2. Energetska neodvisnost

Hibridne sončne elektrarne ponujajo tudi večjo energetsko neodvisnost. Gospodinjstva, ki se odločijo za tovrstne sisteme, niso več povsem odvisna od zunanjih dobaviteljev elektrike. V primeru izpadov električnega omrežja ali drugih motenj lahko še vedno uporabljajo shranjeno energijo iz baterij. Ta neodvisnost je še posebej pomembna v času energetskih kriz, ko se lahko dobava električne energije iz omrežja prekine ali pa so cene ekstremno visoke.

3. Trajnost in zmanjšanje ogljičnega odtisa

Samooskrbne sončne elektrarne so tudi pomemben korak k bolj trajnostnemu načinu življenja. Proizvodnja električne energije iz sonca ne povzroča emisij toplogrednih plinov, kar pomeni, da je ogljični odtis gospodinjstva bistveno manjši. S tem prispevamo k zmanjšanju onesnaževanja in ohranjanju naravnega okolja. Slovenija je z ugodnimi sončnimi pogoji idealna za izkoriščanje sončne energije, kar še dodatno spodbuja trajnostne prakse.

Investicija v hibridno sončno elektrarno prinaša številne prednosti za slovenska gospodinjstva. Od občutnih prihrankov pri stroških elektrike, večje energetske neodvisnosti, do pomembnega prispevka k trajnostnemu razvoju in zmanjšanju ogljičnega odtisa. Hibridne sončne elektrarne predstavljajo zanesljivo in ekološko rešitev, ki je prilagojena tako urbanim kot podeželskim okoljem. Z izkoriščanjem sončne energije lahko slovenska gospodinjstva ne le znižajo svoje stroške, ampak tudi prispevajo k boljši prihodnosti za vse.