Datoteke ZIP so priljubljene za stiskanje več datotek v eno mapo in zato tudi za pošiljanje preko E-pošte. Ampak pozor. Ni vse zlato, kar se sveti in datoteke ZIP znajo biti tudi nevarne, opozarja Miha Vake iz podjetja GERI Computer d.o.o.

Zakaj? Datoteke ZIP so izjemno uporabne za stiskanje datotek in shranjevanje zbirk datotek. Na žalost so uporabni tudi za hekerje, pošiljatelje neželene pošte in goljufe. Datoteka ZIP je vsebnik za druge datoteke. Poglejmo podrobneje.

Kaj je funkcija datoteke ZIP?

Najosnovnejše datoteke ZIP rešujejo dve težavi na zelo preprost način: »Z združevanjem več datotek in celo map v eno datoteko postane distribucija, arhiviranje in organizacija velikega števila datotek enostavnejša,« pojasnjuje Vake in dodaja:

»Namesto da pošljete 50 ločenih dokumentov kot 50 ločenih datotek, lahko ustvarite datoteko ZIP, ki vsebuje vse, in pošljete to eno samo datoteko. Datoteke ZIP so tudi stisnjene. To pomeni, da tudi če datoteka ZIP vsebuje samo eno datoteko, je zelo možno, da bo datoteka ZIP manjša od datoteke, ki jo vsebuje. Seveda se močno razlikuje glede na stisljivost izvirnih datotek.«

Ti dve funkciji – tj. združevanje več datotek v eno in njihovo stiskanje – pri tem naredita obliko datoteke ZIP enega najpogostejših načinov skupne rabe datotek in zbirk datotek po internetu.

»Dodajte neobvezno šifriranje na podlagi gesla in bo še boljše«, poudarja Miha Vake iz podjetja GERI Computer d.o.o., ki stoji za spletno trgovino Notesniki.si, ki pove, da je to tudi eden najstarejših formatov za arhiviranje in stiskanje, ki se še vedno uporablja in sega v leto 1989.

Zakaj znajo biti ZIP datoteke tako nevarne, Miha Vake, univ. dipl. med. kom. pojasni v spodnjem videoposnetku.

Vir: Računalniške novice


Podjetje Geri Computer d.o.o. je podpornik prestižnega projekta Štajerska gospodarska odličnost, projekta nagrajevanja štajerske gospodarske odličnosti, za katerim stojijo Štajerska gospodarska zbornica, Regionalna gospodarska zbornica Celje ter maribor24.si. 

[[image_1_article_67050]]