Sektorji, ki so bolj izpostavljeni umetni inteligenci, doživljajo porast produktivnosti, je pokazala raziskava družbe PricewaterhouseCoopers (PwC). Objave za delovna mesta z umetno inteligenco rastejo hitreje kot za druga, delovna mesta, ki zahtevajo poznavanje orodij umetne inteligence, pa imajo ponekod precejšnje plačne pribitke.

Sektorji, ki so najbolj izpostavljeni umetni inteligenci – finančne storitve, informacijska tehnologija in profesionalne storitve – doživljajo skoraj petkrat večjo rast produktivnosti dela kot sektorji, ki so manj izpostavljeni umetni inteligenci, so na podlagi analize več kot pol milijarde zaposlitvenih oglasov iz 15 držav ugotovili v družbi PwC.

Rast takšnih delovnih mest je prehitela rast vseh drugih

Rast delovnih mest, kjer uporabljajo prednosti umetne inteligence in kjer je nujno poznavanje veščin dela z umetno inteligenco, je od leta 2016 prehitela rast vseh drugih delovnih mest. Objave za takšna delovna mesta po izsledkih raziskave trenutno rastejo 3,5-krat hitreje kot druge objave, so navedli v sporočilu za javnost. Delež delovnih mest, kjer se zahtevajo veščine umetne inteligence, najhitreje raste v t. i. sektorjih znanja. Ta področja so finančne storitve (2,8-krat višji delež v primerjavi z drugimi sektorji), strokovne storitve (trikrat večji) ter informacije in komunikacije (petkrat višji).

Delovna mesta, ki zahtevajo spretnosti dela z umetno inteligenco, imajo na petih glavnih trgih dela, za katere so na voljo podatki o plačah (ZDA, Združeno kraljestvo, Kanada, Avstralija in Singapur), precejšnje plačne pribitke. V ZDA so tovrstna delovna mesta v povprečju plačana tudi do 25 odstotkov več kot druge zaposlitve.

Kljub številnim dilemam in neznankam o vplivu umetne inteligence na trg dela, so ugotovitve raziskave dobra novica za svetovno gospodarstvo, saj ugotavlja, da bodo zaposleni, ki delajo z umetno inteligenco, bolj produktiven in dragocen kader, kar odpira vrata višji blaginji, so prepričani v PwC. "Za številna gospodarstva, ki se soočajo s pomanjkanjem delovne sile in nizko rastjo produktivnosti, ugotovitve poudarjajo optimizem, saj nova tehnologija predstavlja priložnost za gospodarski razvoj, ustvarjanje delovnih mest in ustvarjanje novih industrij v celoti," je ob objavi izsledkov raziskave zapisala vodja oddelka za globalne trge ter davčne in pravne storitve v PwC Velika Britanija Carol Stubbings.