Po tem, ko smo že nekaj časa spremljali pod mentorstvom profesoric Bronje Jarc in Jolande Lep nastajajoče poslovne ideje mladih dijakov Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor, se je v polnem amfiteatru SEŠG Maribor nedavno odvil vrhunec ...

[[image_2_article_66848]]

V torek, 4. junija 2024, se je Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor prelevila v gnezdo inovativnih idej in podjetniškega duha. Odvijalo se je namreč že 24. tekmovanje Mladi podjetnik, na katerem so se dijaki tretjih letnikov pomerili s svojimi domiselnimi poslovnimi načrti. Šest ekip se je borilo za zmago, komisija pa je imela težko nalogo, da izbere tiste, ki so s svojo kreativnostjo, prepričljivostjo in vizijo presegli pričakovanja.

Šest izstopajočih

Sodelujoči na 24. šolskem tekmovanju Mladi podjetnik so bili v preteklem tednu izbrani izmed 13 poslovnih načrtov, ki so se predstavili na razrednem tekmovanju. Na slednje so dijaki natančne poslovne načrte, ki so vključevali vse od domiselne grafične podobe in raziskave trga do promocijskega materiala ter finančne projekcije, pripravili za ideje, kot so poslovni sestanki v virtualni resničnosti; aplikacija z bujenjem, ki vas prebudi skladno z vašim spalnim ciklom; kavarnica v družbi muck; varnostne zapestnice, ki povežejo starša in otroka; aplikacija za iskanje glasbenikov za vaš načrtovani dogodek …

Navdihujoče in nekoliko pekoče jutro

Napetost je bila v zraku že od zgodnjega jutra, ko so tekmovalci še zadnjič preleteli svoje poslovne načrte in izpilili zadnje podrobnosti predstavitev, svoj podjetniški navdih pa so črpali z navdihujočega predavanja podjetnika, sicer pa tudi profesorja Darjana Lorenčiča, poznanega po njegovem podjetju Pekouče Onej.

[[image_5_article_66848]]

Pekoč jutranji začetek s pokušanjem inovativnih fermentiranih čili omakic, nad katerimi so bili, tako kot nad celotno predstavitvijo in iskreno Lorenčičevo podjetniško zgodbo, dijaki več kot navdušeni, je nadaljevalo predavanje gosta presenečenja.

Koga? Mladega podjetnika Jakoba Sadarja, študenta Fakultete za strojništvo ter ustanovitelja podjetja OPS Technologies, ki iz odpadnih kravjih rogov izdeluje organsko polirno pasto, s svojo podjetniško zgodbo pa prodira na tuje trge ter v številne pomembne institucije. Jakob Sadar, ki je svojo pot začel prav na SEŠG Maribor, je preko platforme Zoom vse tja iz daljne Nove Zelandije mlade poslušalce navdihnil ter nakazal, da ob inovativnih idejah ter trudu uspeh gotovo ne uide.

Nato je šlo … zares

Spodbujeni z zgodbama dveh perspektivnih podjetnikov so se tekmovalci naposled s svojimi 10-minutnimi pitchi predstavili žiriji, ki so jo tokrat sestavljali že uveljavljena žiranta Tanja Ciglarič, strokovnjakinja za marketing malih podjetij in Aleš Zorc iz D.Labs ter Breda Kodba iz Mikro+Polo in Jerneja Potočnik iz maribor24.si, ki sta svoje ocene podeljevali prvikrat.

[[image_1_article_66848]]

Ob tem so s kratkimi in jedrnatimi predstavitvami poskušali mladi dijaki ob komisiji navdušiti tudi mentorici prof. Bronjo Jarc ter prof. Jolando Lep in vse ostale v občinstvu.

Od pametnega hladilnika do kina pod zvezdami

Na tekmovalnem parketu so se tako zvrstile predstavitve idejnih poslovnih načrtov podjetij Hladilko, Coinvista, Adventure Unboxed, EventScout, BusTrackerSI ter Skyflix.

Prvi sta se predstavili avtorici ideje Hladilko, pametnega hladilnika, ki prepozna svojo vsebino, predlaga recepte in opozarja na rok trajanja živil, pri čemer sta Luna Kaloh ter Anemari Graber po mnenju ocenjevalne komisije z zelo strokovnim, sodobnim in tehnično dovršenim pristopom ter celo kartonastim prototipom ponudili rešitev za izjemno aktualno problematiko.

Naslednji so se občinstvu predstavili dijaki s podjetjem Coinvista, ki stoji za idejo aplikacije za finančno svetovanje. Žana Ajtnik, Nika Rola, Nela Turin in Dario Tevanović so predstavili svojo vizijo uporabnikom prijazne aplikacije, ki na preprost in dostopen način omogoča upravljanje osebnih financ, varčevanje in naložbe, idejo, ki ponuja inovativen pristop v soočanju s perečim problemom finančne nepismenosti, pa so s pohvalami pozdravili tudi v komisiji.

[[image_8_article_66848]]

Predstavili so se tudi Adventure Unboxed. Fantje Žan Steyer, Jan Pušnik, Matej Matjašec in Rene Murko so v svojem podjetju zasnovali idejo za aplikacijo za načrtovanje potovanj, ki ustvari personalizirano in edinstveno izkušnjo za popotnike, pri čemer so v svoji viziji združili številne vidike načrtovanja potovanj ter ji dodali navdušujoče elemente gamifikacije.

Aplavz občinstva ter komisije je pokazal, da bi se organizacije potovanja z njihovo aplikacijo poslužil marsikdo.

Za glasbene navdušence in vse, ki so se že kdaj soočili s prirejanjem zabave, so poskrbeli v EventScout, podjetju, ki je zasnovalo posebno aplikacijo.

Ta vse, ki si želijo organizirati dogodek, povezuje z glasbeniki vseh žanrov in jim olajša iskanje ustrezne glasbene spremljave za dogodke. Luka Šlamberger, Tilen Franc, Nina Horvat in Jan Svenšek so aplavz poželi tako s svojo ujemajočo opravo, ki je ponazarjala tudi prepoznavni barvi njihovega podjetja, kot s številnimi izstopajočimi elementi svojega pitcha.

Sledil jim je BusTrackerSI, inovativna rešitev za sledenje avtobusom v realnem času, ki potnikom olajša načrtovanje potovanj z javnim prevozom, kar je v Sloveniji vselej dobrodošla in več kot potrebna rešitev.

Podjetje, katerega člani so dijaki Zoja Golob, Alina Dulić, Luka Gašperut in Luka Klobasa Mitev, je poslušalce pitcha navdušilo s svojim samozavestnim pristopom, premišljeno oglaševalsko strategijo ter jasnim osnutkom videza aplikacije, v komisiji pa so potrdili, da bi njihovo aplikacijo tudi sami z veseljem uporabili.

Kot zadnji so se občinstvu, komisiji ter mentoricama predstavili v podjetju SkyFlix, ki stoji za idejo inovativnega kina na prostem, namenjenega druženju mladih in predvajanju filmov po dostopnih cenah.

[[image_3_article_66848]]

Ema Mušič, Rene-Julian Arnuš, Melisa Cigan Komoroci in Eva Komljenovič so komisijo prepričali s svojim poudarkom na sodelovanju z lokalnimi ponudniki, vsesplošno odobravanje pa so si prislužili tudi z idejo simpatične maskote in inovativnega promocijskega materiala.

V čigave roke so odromali pokali in nagrade?

Vsaka ekipa je s svojo predstavitvijo pokazala veliko mero kreativnosti, inovativnosti in podjetniškega duha. Delo komisije pri ocenjevanju številnih vidikov poslovnih idej in načrtov, ki so segali vse od ocene predstavitve do preučevanja finančnega področja, canvas modela in promocijske strategije, je bilo tako vse prej kot preprosto ...

[[image_6_article_66848]]

Podjetniško obarvano dopoldne je naposled zaključila napeta razglasitev uvrstitev … Občinstvo je kot svojega favorita izbralo podjetje BusTrackerSI, medtem ko je komisija prva tri mesta dodelila podjetjem Hladilko, BusTrackerSI ter Adventure Unboxed.

Da je bila inovativnost mladih podjetnikov nagrajena, so poskrbeli v podjetju Geri Computer d.o.o., bolj poznanim po svoji spletni trgovini notesniki.si. Podjetje se je namreč na pobudo maribor24.si, soorganizatorja in medijskega partnerja projekta Štajerska gospodarska odličnost, odločilo, da v sklopu projekta z nagradami podpre tudi bodoče gospodarske upe štajerske regije, kar dijaki Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor gotovo so.

[[image_4_article_66848]]

Predstavnik podjetja, Miha Vake, je mladim tekmovalcem na srce položil nekoliko hudomušno lekcijo, ki jo je pospremil z uporabnimi darili za prav vsakega od njih, prvouvrščeni – Luna Kaloh in Anemari Graber pa sta si s svojo poslovno idejo pametnega hladilnika Hladilko prislužili še prav posebno nagrado.

[[image_7_article_66848]]

Šolsko tekmovanje pod pokroviteljstvom projekta ŠGO

24. šolsko tekmovanje Mladi podjetnik kot medijski partner projekta Štajerska gospodarska odličnost v sodelovanju s podjetjem Geri Computer d.o.o., ki bdi nad spletno trgovino Notesniki.si podpiramo tudi na maribor24.si, kjer smo z medijsko podporo, pa tudi nagradami, poskrbeli, da kreativnost in inovativnost mladih dijakov Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor ne bosta ostali neopaženi, ampak bosta z našo podporo dobili še večji zagon. Prepričani smo namreč, da se med njimi skrivajo bodoči uspešni gospodarstveniki naše regije ...

Podjetnost mladih bomo v sklopu projekta spremljali tudi v prihodnje, ko bomo poslovnim idejam ter načrtom tekmovalcem namenili še dodatno medijsko priložnost, da se predstavijo in da s svojo inovativnostjo navdušijo tudi bralce maribor24.si.