Švedinja Sara Hector je najbolje opravila s prvo vožnjo olimpijskega veleslaloma na progi Ledena reka v Yanqingu. Odlična vožnja ji je uspela tudi v drugo in domov bo odnesla olimpijsko zlato. Odstopila je branilka naslova Američanka Mikaela Shiffrin.

Bucikova takoj za deseterico

Na postavitvi slovenskega trenerja Sergeja Poljšaka se je v prvi vožnji zelo dobro odrezala najboljša slovenska veleslalomistka ta hip Meta Hrovat, ki je z zaostankom 92 stotink četrta. Hrovatova se je na progo v drugo podala iz odličnega četrtega mesta, vendar je v cilj pripeljala kot četrta, na koncu pa zaključila na sedmem mestu.

Švedinja Sara Hector je zmagovalka olimpijskega veleslaloma na progi Ledena reka v Jančingu. Drugo mesto je osvojila Italijanka Federica Brignone, bron pa Švicarka Lara Gut-Behrami. Najboljša slovenska veleslalomistka Meta Hrovat, četrta po prvi vožnji, je na koncu osvojila sedmo mesto. Ana Bucik je bila 11. Tina Robnik 18., Andreja Slokar pa je v finalu odstopila.

Hrovatova zaostala za 1,35 sekunde

Švedinja je sicer dobila oba zadnja veleslaloma pred OI na Kronplatzu in v Kranjski Gori, pred tem je zmagala tudi na drugem veleslalomu zime v Courchevelu. Na Kitajsko je pripotovala kot vodilna smučarka v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Srebro je osvojila Brignonejeva, ki je bila pred štirimi leti bronasta. Gut-Behramijeva (+0,72) je bila po prvi vožnji osma, v finalu pa je nadoknadila zapravljeno za drugo olimpijsko kolajno po smukaškem bronu izpred osmih let v Sočiju.

Tik za najboljšo trojico je bila po prvem delu tekmovanja na progi Ledena reka v Yanqingu najboljša Slovenka Hrovatova, ki pa je v finalu izgubila tri mesta, njen končni zaostanek je znašal 1,35 sekunde.

Prva proga je postregla s precejšnjim presenečenjem, ko je že po nekaj zavojih odstopila olimpijska prvakinja iz Pyeongchanga 2018, Američanka Mikaela Shiffrin. V finalu pa se je tik pred ciljem huje poškodovala njena rojakinja Nina O’Brien.

Veleslalom je bila prva preizkušnja alpskih smučark na letošnjih zimskih olimpijskih igrah.