Konec maja 2018 bo v Sloveniji potekalo 5. evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu. Na mednarodnem dogodku amaterskega nogometa na »velikem« igrišču z delno prilagojenimi pravili bodo nastopile poleg Slovenije, ki je na zadnjem EP 2016 v Meinzu/Nemčiji osvojila 1. mesto in tako že 3. v zgodovini postala evropski prvak, še reprezentance Avstrije, Italije,
Madžarske, Nemčije, Švice ter dodatni reprezentanci Češke in Portugalske.

Prvenstvo se bo odvijalo od 29. 5. 2018 – 2.6 .2018 v Goriških Brdih, Mariboru ter z zaključnimi boji v Beltincih in v Murski Soboti.

Prvenstvo nadgrajeno z velikim evropskim vinskim festivalom

V sklopu #VinoEuro2018 Slovenia, kot smo poimenovali prvenstvo, bomo organizirali tudi ekskluzivni mednarodni vinski festival, na katerem bodo vsi gosti ob spremljanju zaključnih bojev prvenstva imeli priložnost poskusiti odlična vina gostujočih držav.

Festival se bo odvijal pred stadionom Fazanerija v Murski Soboti, 2.6.2018 med 11. in 21. uro na dan velikega finala.
• 200+ igralcev iz osmih držav
• od 100-150 priznanih vinskih kleti in vinarjev
• 80+ svetovno znanih tujih vinarjev
• skupno 300+ vin iz osmih držav

Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu 2018 v Sloveniji želimo izkoristili kot platformo za dvig vinske kulture v državi in se predstaviti kot izjemna turistična destinacija – vinsko, kulinarično, turistično. Prvi cilj, kot gostitelj prvenstva je, da mednarodni javnosti pokažemo Slovenijo kot športno / vinsko / turistično in poslovno zanimivo deželo in se hkrati dokazati kot odličen organizator.

Drugi cilj je, pripraviti pravila igre in smernice za financiranje in organizacijo dogodka Evropskega prvenstva vinarjev, pod eno znamko – Vino Euro in poenotenje odgovornosti in pravic organizatorjev prvenstev – pripraviti Pravilnik o organizaciji prvenstev, ter postaviti »Evropsko zvezo / odbor« za prvenstva vinarjev.

Prvenstvo bo torej imelo dva dela:

– Vino Euro 2018 – Športni del
– Vino Euro Festival – Festivalski del z degustacijo vin

Žreb Slovencem namenil podprvake Nemce, odlične Madžare in Švicarje

Na jubilejnem 20. Slovenskem festivalu vin, ki je 17.11.2017 potekal v Hotelu Union v Ljubljani je potekal žreb skupin, katerega so se udeležili tudi vsi predstavniki reprezentanc iz Avstrije, Češke, Italije, Madžarske, Nemčije, Portugalske, Švice. Žreb je ekipe razvrstil v dve skupini:

Skupina A, ki bo skupinski del odigrala v Goriških Brdih: Italija, Avstrija, Češka, Portugalska.

Skupina B, ki bo skupinski del odigrala v Mariboru: Slovenija, Nemčija, Madžarska, Švica.

Žreb je Vinski reprezentanci Slovenije namenil izjemno močno skupino v kateri se bodo pomerili z aktualnimi podprvaki in edino reprezentanco, ki je Slovencem na 4. uradnih prvenstvih enkrat uspela odvzeti evropski naslov – Nemčijo, odličnimi Madžari, ki so na zadnjem evropskem prvenstvu s pomlajeno ekipo prikazali odličen nogomet in rahlim outsiderjem v skupini – Švico.

Tekmovalni del bo tako potekal v naših najbolj vinorodnih okoliših – Goriških Brdih in v Mariboru, izločilni boji pa se bodo nato preselili v Pomurje, kjer bodo polfinalne tekme odigrane v Beltincih in Bakovcih. Tekme za 5. in 7. mesto bodo odigrane v Beltincih in v Rakičanu.

Tekma za 3. mesto in veliki finale pa na stadionu Fazanerija, 2.6.2018, kjer bo potekal tudi omenjeni evropski vinski festival! Skupino je pokomentiral selektor reprezentance, Sebastjan Rojs: “Slovenija, Nemčija in Madžarska so kot tri najmočnejše ekipe na prvenstvu skupaj v predtekmovalni skupini. Eden izmed favoritov se bo moral od medalj posloviti že po skupinskem delu. Tako se bomo morali še bolje pripraviti na turnir, da pridemo vsaj kot drugi iz skupine v polfinale. V skupni A pa pa sta Češka in Portugalska kot novinki in neznanki, kar je tudi zanimiv razplet plesa kroglic.”

Slovenci bodo nasploh kot prva reprezentanca naslov evropskih prvakov skušali osvojiti na domačih tleh. Temu primeren je tudi slogan prvenstva – IN VINO VICTORIA – v vinu je zmaga!

Med reprezentanti veliko znanih imen – tudi iz prve slovenske lige!

Med slovenskimi vinarji najdemo tudi nekaj poznanih imen iz slovenskih prvoligaških zelenic, tudi ostali pa imajo dobre nogometne pedigreje:

– Tim Lo Duca, bivši znanec slovenskih prvoligaških zelenic, ki sedaj vodi družinsko vinsko klet Ducal v Svečini.
– Janez Aljančič – bivši igralec Domžal, Maribora, Triglava in Olimpije, ki je skupno v prvi slovenski ligi odigral 199 prvenstvenih tekem in dosegel pet golov. ter nekdanji občasni član slovenske reprezentance, ki sedaj uspešno vodi družinsko gostišče Pr’ Bizjak v Preddvoru na Gorenjskem.
– Boštjan Žnuderl – nekdanji mladinec in član NK Maribora, s katerim je nastopil tudi v Ligi prvakov, nato pa večino kariere odigral na visokem nivoju v sosednji Avstriji.
– Matej Vračko – nekdanji mladinec in tudi član NK Maribora, ki sedaj uspešno vodi domačo vinarijo Vina Vračko v Juriju v občini Zg. Kungota pri Mariboru.
– Gregor Goričan – Vina Leber Vračko iz Svečine – nekdanji mladinec NK Maribora, kariero pa je nato nadaljeval v nižjih ligah v Avstriji.

Tim Lo Duca: “Saj nam tudi tujci niso verjeli, da smo v ekipi res zgolj vinarji, ko pa so preverjali naše “rodovnike”, pa so ugotovili, da nič ne goljufamo in da je temu res tako.” Direktor prvenstva je Aleš Križnar – mož, ki je izjemno uspešno organiziral tudi Euro Basket v Sloveniji!

Ambasadorji

Ambasadorja prvenstva sta Matjaž Kek – tudi eden od botrov potomke stare trte na dvoru Jezeršek in Ivo Daneu – živa legenda jugoslovanske košarke in podpornik Vinske reprezentance Slovenije.

Zgodovina Evropskega prvenstva vinarjev

ITALIJA – 2010
1. neuradno srečanje šestih reprezentanc v Toskani in nogometni turnir evropskih vinskih reprezentanc.

MADŽARSKA – 2011
1. uradno evropsko prvenstvo vinski reprezentanc na Madžarskem, kjer Slovenija kot  prva reprezentanca postane evropski prvak.

AVSTRIJA – 2012
2. Evropsko prvenstvo vinskih reprezentanc, kjer Slovenija drugič osvoji evropsko krono.

ŠVICA – 2014
3. uradno evropsko prvenstvo vinski reprezentanc v Švici, kjer Slovenija po izpadu v polfinalu osvoji končno 4. mesto. Evropski prvaki postanejo Nemci.

NEMČIJA – 2016
4. uradno evropsko prvenstvo vinskih reprezentanc – Winzer Euro 2016 je potekalo v nemškem Mainzu, kjer je Slovenija tretjič osvojila naslov evropskih prvakov. Slovenija je v skupinskem delu v konkurenci z Madžarsko in Švico z dvema zmagama zasedla 1. mesto v skupini. V drugi skupini je prvo mesto v konkurenci z Avstrijo in Italijo zasedla Nemčija. Slovence so v polfinalu tako čakali Italijani – končni rezultat pa 2:1 za Slovenijo. V drugem polfinalu so Nemci premagali Madžarsko. V velikem finalu so nato s 3:2 slavili Slovenci in si priborili še 3. naslov evropskih prvakov vinskih reprezentanc. 3. mesto so zasedli Madžari, 4. pa Italijani.

SLOVENIJA – 2018
5. uradno prvenstvo bo potekalo v Sloveniji in prvič na večih lokacijah. Skupinski del bosta gostila Maribor in Goriška Brda, izločilne boje pa Beltinci in Murska Sobota. Prav tako bo prvenstvo v Sloveniji prvo, na katerem bo sodelovalo 8 reprezentanc, saj se tekmovanju pridružita še Češka in Portugalska.

Vinska reprezentanca Slovenije je postala prvak leta 2011 na prvem prvenstvu na Madžarskem. Leta 2012 so suvereno ubranili naslov v Avstriji, s 3:0 so v finalu premagali gostitelje, s tretjega EP leta 2014 v Švici pa so se vrnili s četrtim mestom. S poznejšimi prvaki Nemci so po rednem delu igrali 2:2 in izgubili po enajstmetrovkah, nato pa klonili še na tekmi za tretje mesto z Italijo.