Šport

Udarci z glavo pri mladih nogometaših imajo hude posledice

Uredništvo , 24.02.20 ob 21:13

V ponedeljek zjutraj so v skupni izjavi Angleška, Škotska in Severnoirska zveza za javnost to sporočile zaradi novih izsledkov tamkajšnje študije Field.

Otroci na treningih nogometa v Veliki Britaniji ne bodo smeli več neomejeno uporabljati udarce z glavo, so po poročanjih otoških medijev sprejele tri krovne nogometne zveze v Veliki Britaniji. Posebna priporočila in vodila bodo veljala v vseh kategorijah do 18. leta starosti.

Trikrat pogostejši vzrok smrti

V ponedeljek zjutraj so v skupni izjavi Angleška, Škotska in Severnoirska zveza za javnost to sporočile zaradi novih izsledkov tamkajšnje študije Field. Ta je pokazala, da so nevrološke bolezni pri nekdanjih nogometaših trikrat pogostejši vzrok za smrtne primere kot pri vrstnikih z drugih področij.

Nova priporočila sicer nalagajo trenerjem in učiteljem, da predšolski otroci ne smejo biti izpostavljeni udarcem z glavo na treningih, v kasnejših letih v osnovni šoli pa bo število tovrstnih udarcev omejeno.

Direktiva sicer ne velja za tekme, saj predvideva, da je v mlajših kategorijah te igre precej manj kot v kasnejših letih razvoja otrok.

Priporočila skladna z zdravniškim komitejem UEFA

Na treningih tako selekcije U7, U8, U9, U10 in U11 ne bodo izpostavljene udarcem z glavo, pri U12 bodo lahko enkrat na mesec trenirali z največ petimi udarci z glavo, pri U13 pa bo to količina udarcev razporejena tedensko.

Pri selekcijah U14, U15 in U16 bo količina udarcev na teden večja, in sicer do deset, medtem ko pri U18 veljajo le še nasveti, da naj trenerji in učitelji omejijo udarce z glavo po lastni presoji glede na frekvenco tovrstnih udarcev s tekem.

“Evolucija obstoječih navodil bo pomagala trenerjem in učiteljem pri zmanjšanju količine nepotrebnih udarcev z glavo pri nogometaših v najmlajših selekcijah,” je ob tem dejal vodja izvršnega odbora Angleške nogometne zveze Mark Bullingham.

Vse zveze so poudarile, da so bila nova priporočila ustvarjena skladno z zdravniškim komitejem Evropske nogometne zveze (Uefa).