To je 23-letniku uspelo drugič zapovrstjo, s tem pa je na najboljši možni način začel sezono, v kateri bo njegov največji cilj “hat-trick” zmag na dirki po Franciji.

V današnji etapi od al-Ajna do gorskega cilja na Džebel Hafitu (10,9 km/6,7 %) je najprej odbil oba napada na koncu najbližjega zasledovalca Adama Yatesa (Ineos Grenadiers), na koncu pa v tehničnem zaključku znova premagal 29-letnega Britanca za četrto etapno zmago na tej dirki.

Zmago tlakoval z dobro predstavo na kronometru

Tretje mesto v etapi je z zaostankom petih sekund osvojil Španec Pello Bilbao (Bahrain-Victorious). S tem je Španec napredoval na tretje mesto v skupnem seštevku, za Pogačarjem pa je zaostal 48 sekund. Yates je osvojil drugo mesto z zaostankom 22 sekund.

To je bila že Pogačarjeva 33. zmaga v karieri, od tega deveta na večdnevnih dirkah.

Zmago na uvodni dirki svetovne serije je Pogačar začel tlakovati že z dobro predstavo na kronometru v tretji etapi, ko je bil četrti, v četrti etapi pa je na zaključnem vzponu na Džebel Džajs ciljno črto prevozil kot prvi in nase nadel rdečo majico vodilnega. Nato jo je kljub nekaterim tehničnim težavam zanesljivo ohranil v dveh sprinterskih etapah, zadnji dan dirke pa je vnovič pokazal svojo moč in zanesljivo slavil drugo skupno zmago po ZAE.

Junija bo vnovič lovil krono na dirki po Franciji

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je tako kot lansko začel tudi letošnjo sezono, v kateri bo julija vnovič lovil krono na dirki po Franciji. Pred začetkom sezone je imel nekaj težav s prebolevanjem covida-19, a vse kaže, da pravega vpliva na njegovo formo to ni imelo.

Zadnja etapa je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je ubežnikom dovolila določeno prednost, pred prihodom do ciljnega vzpona pa je močno navila ritem in ubežnike lovila enega za drugim.

Na razgretem asfaltu je med favoriti prvi z napadom poskusil Pogačarjev moštveni kolega Rafal Majka. Poljak je dodatno razbil vodilno skupino, tri kilometre pred koncem pa je silovito napadel Yates in s sabo sprva odpeljal zgolj Pogačarja. Nato sta se obema priključila Bilbao in Portugalec Joao Almeida, sicer Pogačarjev moštveni kolega.

Britanec je nato znova napadel kilometer pred ciljem, sledil pa mu je le Pogačar, ki je bil v ciljnem sprintu znova boljši od zdaj že rednega tekmeca na dirki po ZAE. Yates je namreč leta 2020 v skupnem seštevku premagal takrat drugega Pogačarja, ta pa mu je lani vrnil in letos ponovil dosežek.

STA