Z zlato kolajno je 29-letnik, četrti po smuku, ponovil uspeh očeta Huberta, ki je bil leta 1988, pred 34 leti, zlat na igrah v Calgaryju. Oba Slovenca, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik, sta odstopila že v smukaškem delu tekmovanja. Srebro je v zelo okrnjeni konkurenci – na startu je bilo le 27 smučarjev – osvojil vodilni po smuku, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, bron pa Kanadčan James Crawford.

V zelo okrnjeni konkurenci je bil po smukaški preizkušnji alpske kombinacije pričakovano v vodstvu Kilde, ki pa si ni privozil velike prednosti, predvsem pred specialisti za slalom. Od teh se je najbolj izkazal četrti Strolz, ki je nato postal drugi iz te družine z zlatom na kombinaciji, potem ko je njegov oče Hubert leta 1988 slavil v Calgaryju.

Eden izmed favoritov izven deseterice

Od slalomistov se je izkazal tudi svetovni prvak iz Cortine d’Ampezzo, Schwarz, ki je po polovici preizkušnje na petem mestu z manj kot sekundo zaostanka za Kildejem. V dobrem položaju je tudi Švicar Justin Murisier na šestem mestu (+1,02). Eden izmed favoritov, Francoz Alexis Pinturault, pa je šele enajsti (+1,92).

Slovenca sta klavrno končala današnjo preizkušnjo. Hrobat, ki je na progo v Jančingu krenil kot drugi, je na progi Rock zdržal dobro minuto, nato pa po zgrešeni liniji na enem od skokov kljub dobrim vmesnim časom odstopil. “Do napake zelo dobra vožnja. Tudi po vmesnih časih, ki sem jih gledal, sem bil kar hiter. Malo me je presenetila hitrost, mogoče sem malo preveč direktno šel na skok, res dolg skok, zato nisem imel možnosti, da bi ujel tista vratca. Je, kar je,” je v prvem odzivu dejal Hrobat.

Na startu je bilo le 27 tekmovalcev, med njimi tudi še en Slovenec, ki pa nastopa za Kosovo. Koroški zobozdravnik Albin Tahiri je smukaško preizkušnjo končal na 22. mestu, za Kildejem pa je zaostal 9,32 sekunde.

“Zagotovo ne morem biti zadovoljen, pričakoval sem več. Tudi smučanje je bilo boljše, kot sem ga nato kazal na tekmah. Se zgodi, zdaj se nima smisla preveč obremenjevati. Čaka me še ekipna tekma in do takrat se bom skušal malo spočiti, spočiti tudi glavo ter natrenirati paralelni veleslalom, tako da bom konkurenčen ostalim,” je še za RTV Slovenija na nadaljevanje olimpijskih iger spomnil 27-letni slovenski smučar.

Drugi slovenski predstavnik Naraločnik je odstopil še nekoliko prej, in sicer na istem mestu kot na specialnem smuku. “Nisem zadovoljen, a si nimam česa očitati. Na tej ravni se je treba ‘vreči na glavo’, napadati na vso moč. Če se zgodi napaka, se pač zgodi. Gremo dalje. Odstopi so splet okoliščin. Nič ne moremo. Gremo spakirat, gremo domov in dokončajmo sezono, kot smo si zadali. Zagotovo me čaka še veliko dela. Treba bo nabirati izkušnje na takih tekmah, čas pa bo nato pokazal svoje,” pa je po odstopu dejal Naraločnik.

Branilec naslova iz Pjongčanga je sicer Avstrijec Marcel Hirscher, ki pa je že sklenil športno pot.

STA