Slovenski deskar na snegu Žan Košir je bil pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, so danes potrdili v vodstvu slovenske olimpijske reprezentance. Košir je oddal pozitivni test po prihodu na Kitajsko. Tudi ponovni test je pri slovenskem olimpijcu potrdil koronsko okužbo.

“Vodstvo olimpijske reprezentance je sledilo navodilom organizatorja ter športnika izoliralo,” so sporočili iz slovenske delegacije.

Nastanjen bo v posebnem hotelu

Po potrjeni okužbi z novim koronavirusom bo Košir v skladu z obveznim protokolom nastanjen v posebnem hotelu, opremljenim z internetom in s telovadnico, prostori za športnike in prostočasne dejavnosti. Če ne zboli oziroma ne kaže znakov bolezni, mora športnik ostati v izolaciji, dokler v razmaku najmanj 24 ur nima dveh negativnih PCR-testov.

Sicer se počuti dobro in za zdaj ne kaže nobenih simptomov, so sporočili iz slovenskega tabora. Poleg Koširja je bil pozitiven tudi serviser ekipe, Darko Centrih. Košir je bil skupaj z alpsko smučarko Ilko Štuhec izbran za nosilca slovenske zastave na odprtju zimskih olimpijskih iger 4. februarja na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu.

Sedemintridesetletni Tržičan je med najuspešnejšimi slovenskimi zimskimi olimpijci ter eden najboljših deskarjev v alpskih disciplinah na snegu. Ima svojo lastno ekipo, ki jo tudi vodi.

Na igrah leta 2014 v Sočiju je osvojil srebro v paralelnem slalomu ter bron v paralelnem veleslalomu, z iger v Pyeongchangu 2018 pa je domov prinesel bron v paralelnem veleslalomu.

V četrtek uradno odprli tri olimpijske vasi

Kvalifikacije moških v paralelnem veleslalomu, v katerem bodo Slovenijo zastopali Košir, Tim Mastnak in Rok Marguč, so na sporedu čez 12 dni; v torek, 8. februarja.

V četrtek so na Kitajskem uradno odprli tri olimpijske vasi v Pekingu, okrožju Yanqing in Zhangjiakouju, kamor je prispel tudi manjši del slovenske olimpijske reprezentance.

Kitajsko mesto Zhangjiakou bo prizorišče olimpijskih bojev v biatlonu, smučarskih skokih, smučarskem teku, nordijski kombinaciji. V snežnem parku Genting pa se bodo vrstila tekmovanja v deskarskih disciplinah ter smučanju prostega sloga z izjemo akrobatskih skokov.