Miha Hrobat (+2,06) je na sloviti progi Streif v Kitzbühelu, ki velja za najzahtevnejšo, s 16. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na smukih za svetovni pokal alpskih smučarjev.

Tretjega zlatega gamsa, ki ga podelijo zmagovalcu, je osvojil Švicar Beat Feuz. Za dvojno švicarsko zmago je z drugim mestom poskrbel Marco Odermatt.

Res sem se vrgel dol

To je bila ena zelo dobra vožnja. Kot sem rekel že, če popravim tiste napake od petka, sem lahko še višje in to sem pokazal. Bila je težka tekma, zelo slaba vidljivost. Na startu sem se poskušal prepričati, vedel sem, da sem lahko hiter in da mi take proge ustrezajo. Tako sem se res vrgel dol,” je dejal 26-letni Hrobat, ki je petkov smuk končal na 20. mestu.

Feuz in Odermatt, ki je za rojakom zaostal 21 stotink sekunde, sta se uvrstila pred Avstrijcema. Daniel Hemetsberger (+0,90) je bil tretji, Matthias Mayer je bil na četrtem mestu zgolj štiri stotinke počasnejši od rojaka na najnižji stopnički zmagovalnega odra. Hemetsberger je pri svojih 30 letih osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

Vesel sem, da sem presmučal od vrha do dna brez napak. Seveda smo Švicarji želeli vrniti udarec po zmagi Vincenta Kriechmayrja v Wengnu. Z Marcom nama je šlo dobro,” je po zmagi rivalstvo z Avstrijci predstavil 34-letni Feuz, ki se mu je pred Streifom rodila druga hčerka.

Švicarja na vrhu

Komaj drugič v zadnjih treh desetletjih se je zgodilo, da sta bila na prvem in drugem mestu odra za zmagovalce na smukih s Petelinjega grebena Švicarja. Pred dosežkom Feuza in Odermatta so bile na smuku 17. januarja 1992 celo vse tri pozicije na stopničkah v švicarskih barvah z dosežkom Franza Heinzerja na prvem, Daniela Mahrerja na drugem in Xavierja Gigandeta na tretjem mestu.

Feuz se je šestič uvrstil na zmagovalni oder na smukih v Kitzbühelu, lani je zmagal na obeh, v letih 2016, 2018, 2019 in 2020 je bil drugi. Odermatt se je prvič na smukih na tem prizorišču prebil na oder za zmagovalce.

Feuz je še 57. v karieri zasedel mesto na odru za zmagovalce v svetovnem pokalu ter 45. na smukih. To je njegova trinajsta zmaga na smukih v svetovnem pokalu, prva v zadnjih 12 mesecih, potem ko je zmagal na obeh smukih na Streifu. Ob tem ima še tri superveleslalomske zmage.

Odermatt še naprej vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev s 1200 točkami. Danes šesti Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je slavil na petkovem smuku, na drugem mestu zaostaja 375 točk.

Kilde je še naprej vodilni smukač v seštevku discipline. Na osmih smukih je zbral 445 točk, Feuz na drugem mestu zaostaja zgolj osem točk. Do konca sezone sta le še dva smuka, marca v Kvitfjellu in finalni v Courchevel/Meribelu.

Alpske smučarje pred zimskimi olimpijskimi igrami na Kitajskem čaka le še postaja v Schladmingu, kjer bo na sporedu nočni slalom pod žarometi.

Čater žal brez uvrstitve

Od Slovencev je danes točke osvojil le Hrobat. Martin Čater, ki je startal kot drugi, je po napaki v spodnjem delu proge, ko je nepravilno prevozil vrata, ostal brez uvrstitve.

Sem močno razočaran. Čez prelomnico Hausberg sem skočil in enostavno nisem želel ničesar podariti. Rekel sem si, da bom poskusil tvegati in sem šel kar notri. Očitno je bilo to preveč naravnost, kar je potrdil tudi trener. Pač se ni izšlo. Ampak enostavno sem moral tvegati. Sedaj sem kar potrt, bi bilo sigurno nekaj točk, verjetno celo več kot v petek. Vožnja ni bila slaba, vsaj meni se tako zdi. Meni se vseeno zdi, da sem letos vseeno naredil napredek v Kitzbühelu, da sem poskušal res tekmovati. Nekaj točk je bilo v petek, danes pa sem kar razočaran in moram malce prespati,” je ocenil Čater, ki je petkov smuk končal na 22. mestu, pred tem pa je bil v Wengnu na obeh smukih v deseterici.

Kline se za spust ni odločil

Boštjan Kline tudi danes ni šel na start. Po ogledu proge se je odločil, da so želodčne težave, zaradi katerih je eno noč na Tirolskem preživel v bolnišnici, pobrale preveč moči za tako zahtevno tekmo.

Nagradni sklad tekmovanja za 82. pokal Hahnenkamm letos znaša rekordnih milijon evrov, zmagovalca smuka sta prejela vsak po 100.000 evrov, na obeh smukih je denarno nagrado v višini 1000 evrov prejel tudi uvrščeni na 45. mesto. Tudi senzacionalni zmagovalec sobotnega slaloma Britanec Dave Ryding je prejel nagrado 100.000 evrov.

STA