Slednji je dobil etapo po napadu na zadnjem vzponu, a si nabral premalo prednosti za skupno zmago. Yates je silovito napadel 19 kilometrov pred ciljem, slediti pa mu ni mogel nihče. Težave je imel pri tem tudi na tej dirki prepričljivi Roglič, ki mu je na poti do 62. zmage v karieri in druge v tej sezoni odločilno pomagal predvsem moštveni kolega Belgijec Wout Van Aert.

Ta je na zadnjem vzponu na prelaz Eze našel pravi ritem, s katerim sta z Rogličem ostala blizu Yatesu. Devetindvajsetletnik iz Buryja je na vrhu prelaza imel 25 sekund naskoka, na spustu pa sta nato družno Roglič in Van Aert to prednost oklestila na devet sekund. Van Aert je ciljno črto prečkal kot drugi, Kisovčan pa kot tretji. Četrtouvrščeni Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates) je v cilj pripeljal 1:44 minute za zmagovalcem.

Rogliču deseta jubilejna večdnevna dirka

Roglič je tako storil dovolj, da je ohranil 29 sekund naskoka v skupnem seštevku pred Yatesom. Tretje mesto je pripadlo Kolumbijcu Danielu Martinezu (Ineos Grenadiers), ki je imel okoli 30 km pred koncem etape veliko smole, saj je s predrto zračnico izpadel iz boja za etapno in skupno zmago. Na koncu je v skupni razvrstitvi zaostal 2:37 minute.

“Očitno ne gre brez vsaj nekaj drame. Še enkrat več je bilo zelo težko. Moram pa priznati, da mi je vsaj malce lažje ter da sem bolj vesel kot po lanski dirki. Moram se zahvaliti celotni ekipi, še posebej Van Aertu. Je pol človek, pol motor. On lahko stori vse,” je po zadnji etapi za organizatorje priznal 32-letni Kisovčan.

“Nisem se počutil dovolj močno, da bi sledil Yatesu. Ni bilo strmo, a enostavno nisem imel dovolj moči. Trpel sem, da sem prilezel prek zadnjega vzpona in omejil izgubo časa. Na srečo je imel Wout super dan in res mi je odločilno pomagal vse do cilja,” je še dejal Roglič. Dobil je prvo dirko svetovne serije na francoskih tleh, ki so mu v zadnjih sezonah prinesle precej razočaranja.

“To so skorajda moje domače ceste, vseeno pa se to ni izkazalo za prednost. Res sem vesel, da sem zmagal,” je še na kratko s sinom Levom v naročju v izjavi dejal slovenski as.

Kisovčan je dobil jubilejno deseto večdnevno dirko v svetovni seriji, s čimer med aktivnimi kolesarji zaostaja le za Britancem Chrisom Froomom (12). Tadej Pogačar je danes osvojil šesto večetapno dirko v svetovni seriji. Roglič je imel sicer že lani priložnost, da postane najboljši na dirki proti soncu, a je v zadnji etapi dvakrat padel, brez pomoči moštvenih kolegov pa je moral nato z velikim zaostankom priznati premoč takratnemu zmagovalcu Nemcu Maximilianu Schachmanu.

Rogliča zdaj čaka nekaj dni premora, po programu dirk pa ga v soboto čaka nastop na prvem spomeniku sezone na Milano-Sanremo. Tam bo nastopil tudi Pogačar, sicer danes zmagovalec dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.