Vijoličasti so v Beleku odigrali še zadnjo, četrto tekmoč. Najbrž najbolj naporno, ko gre za razvijanje lastne igre in idej. Po zmagi nad LASK-om (2:1), remijem s Crveno zvezdo (1:1) in porazu z Voždovcem (1:2) je bil mučen tekmec sofijski Levski. Končalo se je z remijem (2:2) in kar nekaj ugotovitvami. Dobra je efekt Đorđeta Ivanovića, manj pa precej nepovezana igra.

Sprva mučno, vmes dišalo po zmagi 

Zadnja tekma v Beleku je bila sprva precej mučna, netekoča, zatikajoča. Mariboru igra ni stekla, Levski je po prostem strelu in golu z glavo povrhu povedel in kazalo je, da čaka vijoličaste veliko navodil med polčasom. Ampak še pred odmorom je sledil preobrat: najprej je Jan Repas zabil evrogol z razdalje, res sijajen strel v desni zgornji kot, Đorđe Ivanović pa je bil na pravem mestu ob pravem času in predvsem s pravo mero predrznosti, da je pospravil darilo bolgarskega nespretnega branilca v gol.

Tekma, ki je pokazala, da je Ivanović več kot primerna, skoraj nujna okrepitev. Tik preden je odšel z igre, si je Levski skoraj zabil avtogol, a ga je rešila prečka, nato pa si je po dolgi podaji pripravil zicer, ampak naciljal – vratnico. In tekma, kjer se je znova prepoznala razlika v kvaliteti, ko gre za globino kadra. Druga postava namreč stežka sledi zahtevam prve.

Maribor – Levski 2:2 (2:1)

Strelec: 0:1 Cordoba (36.), 1:1 Repas (42.), 2:1 Ivanović (45+1), 2:2 Dimitrov (77.)

Stadion: Susesi, Belek

Maribor: Jug, Milec (62. Mutavčić), Mitrović, Watson (62. Uskoković), Sikošek (62. Koderman), Makoumbou (62. Gorenak), Repas (62. Antolin), Alvir (62. Sirk, Žugelj (62. Sellouki), Ivanović (62. Šturm), Mudrinski (62. Vipotnik). Trener: Radovan Karanović.

Levski – začetna postava: Andreev, Galchev, Van Der Kaap, Cordoba, Wenderson, Kraev, Mitkov, Krastev, Kostadinov, Petkov, Bari. Trener: Stanimir Stoilov.

Obris udarne postave 

Tokrat je vendarle Radovan Karanović uvrstil Đorđeta Ivanovića že v začetno postavo. Novinec, ki se je ekipi pridružil v Turčiji, je namreč doslej odigral pol ure proti LASK-u, nato pa pilil formo. Postava kaže tudi na obrise začetne, udarne postave za nadaljevanje prvenstva. Prvič sta bila v tandemu Mudrinski in Ivanović. Obramba je bolj ali manj zdaj postavljena, Max Watson dobiva zaupanje v njenem osrčju, na sredini se gradi na Makoumbouju-Repasu-Alvirju, tako da je Aljaž Antolin čakal na priložnost, je pa prednost na desni strani dobil Nino Žugelj pred Malikom Selloukijem, ki se je izkazal proti Voždovcu. Žugelj se tokrat vsekakor ni.

Zgodaj v tekmi je Ivanović v 7. minuti pokazal, kakšen občutek za igro ima. Morda še ni v optimalni formi, ampak z eno akcijo je uspel prodreti in Marko Alvir, ki je imel slabo tekmo proti LASK-u, tokrat pa znova bitko s samim seboj, je lahko obžaloval, da ni bolje spremljal akcije. Da imajo vijoličasti nekaj izzivov v tranzicijah nasprotnikov, se je videlo v 9. minuti, ko je Levski imel preboj po desni, ne prvega, a je bil diagonalni strel Barija nenatančen.

Levski povedel, Maribor se je mučil

Obračun je bil v prvem delu izrazito zbit na sredini. Z redkimi priložnostmi, saj moštvi nista znali najti rešitve za izzive tako postavljene taktike. Maribor je sicer krožil z žogo, toda večinoma horizontalno in okobal. Iz vidika primernosti je šlo za tekmeca, na kakršnega vijoličasti sicer znajo naleteli tudi v domačem prvenstvu, vsaj ko gre za strnjeno postavitev na sredini.

Generalka v soboto proti Celju
Vijoličasti bodo generalko pred nadaljevanjem sezone odigrali v soboto, 5. februarja, ko bodo igrali proti Celju, ki ga vodi Karanovićev predhodnik Simon Rožman. Prvenstvo se za Maribor nadaljuje v nedeljo, 13. februarja, ko bodo ob 17.30 gostovali v Stožicah pri Olimpiji.

Če že, je Levski bolje našel način, kako razviti obris svoje igre, kar so pokazali s strelom in prostim strelom Petkova iz 18 metrov, ko je Ažbe Jug prebral njegovo namero streljati v njegov bližji kot. Kazalo je na najslabši polčas vijoličastih v Beleku. In to še preden je Jose Cordoba po podaji petkova po prostem strelu zadel z glavo. Preskočil je Mudrinskega in matiral Juga, ki je bil za tak strel prekratek.

Repas sijajno izenačil, Ivanović vzel darilo

Toda nato je Jan Repas zabil evrogol, ko je imel ravno dovolj prostora in v 42. minuti z zvitim, močnim strelom s krasnim strelom matiral Andrejeva. Zares lep gol, ki pa ni bil nadgradnja, kot je uspelo Mirku Mutavčić pred tednom dni s podobno lepim golom. Bolj individualna poteza, sijajna in lepa, toda taka, na katero gre težko redno računati.

Ampak to je bila tekma, kjer je Maribor dobil skoraj pomoč, kot je bila nerodnost v sodnikovem podaljšku, ko je Ognjen Mudrinski poslal v akcijo Nina Žuglja po desni. Ta je v kazenskem prostoru poslal paralelno podajo, ampak žoga se je ustavila pri Galchevu, branilcu Levskega. Toda ta se je zapletel, zgrešil žogo, na njegovem hrbtu pa – Đorđe Ivanović. Darilo je rade volje pospravil v mrežo. Nagrada za vztrajnost do zadnje sekunde polčasa. Preobrat! Dobra plat je vsekakor učinkovitost, četudi iz res skromnega števila priložnosti in precej nepovezanega, netekočega pristopa.

Levski “navalil”, Ivanović do prečke in vratnice 

Očitno je Bolgare razjezil konec prvega dela, saj je nemudoma v nadaljevanju Wenderson močno pomeril z razdalje, ampak Jug je strel odbil. Že v 51. minuti je Bari imel na glavi izenačenje, čisto blizu je dobil uporaben, oster predložek, vendar na Jugovo srečo je šel strel čez gol. Se je pa ob dolgi žogi Martina Milca znova pokazalo, kako nepredvidljiv je Ivanović, saj je še enkrat več zmedel bolgarsko obrambo. Pa ne edinkrat, saj je po organiziranem napadu v solo preigravanju pokazal, kakšen faktor x je. Podaja, izbijanje Bolgarov in – prečka.

Milec in Ivanović sta v 61. minuti udarila še drugič. Še ena dolga žoga. Še eno obotavljanje Bolgarov. In še en prodor Đorđeta Ivanovića. Sam proti golmanu, mimo njega s strelom, toda žoga je zadela – vratnico. Za eno uro na taki tekmi ogromen prispevek in dokaz, kakšno kvaliteto premore.

Dimitrov nasmodil Kodermana

Nadaljevanje je bilo vidno bolj konkretno, dinamično, kvalitetno. Na obeh straneh, obe ekipi sta približno po uri igre opravili kampanjski menjavi. Karanović, ki je proti Crveni zvezdi denimo precej štedil z menajvami, ko je opravil zgolj dve, je zamenjal kar devet nogometašev, vstopili so Mutavčić, Uskoković, Koderman, Gorenak, Antolin, Sellouki, Šturm, Vipotnik in Sirk. Na igrišču sta ostala le Ažbe Jug in Nemanja Mitrović.

Paket menjav je pričakovano predrugačil naravo in utrip tekme: vijoličasti so igrali bolj odprto in v naletih, znova se je poznal vpliv Selloukija, po drugi strani pa je Levski precej “na silo” želel priti do rezultata. In v 77. minuti so dobili, k čemur so stremeli. Maribor je prepočasi reagiral ob uigrani akciji Levskega, ko je Dimitrov dobil uporabno žogo in brez težav preigral naivno zaletavega Vida Kodermana ter zabil z močnim diagonalnim strelom. Znova se je pokazala precejšnja razlika med močjo in zmožnostmi prve in druge postave. 

Vsak je igral bolj ali manj zase, Mirko Mutavčić je v 84. minuti s prostega strela poslal oster predložek, ki ga je z glavo Rok Sirk preusmeril, ampak šel je malenkost čez gol. Levski je pritiskal za preobrat, vendar mu je zmanjkalo idej.