Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo na svoji zadnji dirki sezone lovil četrto zaporedno zmago na spomeniku po Lombardiji ter sedmo na največjih petih enodnevnih preizkušnjah. Start bo ob 10.40 v Bergamu, najboljše pa v cilju v Comu po 255 km zelo razgibane trase pričakujejo okoli 17. ure.

Štirikrat slavil le eden v zgodovini

Doslej je v vsej zgodovini le enemu kolesarju uspelo slaviti štirikrat zapovrstjo na kateri od največjih enodnevnih dirk, in sicer Italijanu Faustu Coppiju prav po Lombardiji med letoma 1946 in 1949. Pogačar je od debija po Lombardiji pred tremi leti še neporažen na cestah med Bergamom in Comom.

"Forma je še vedno zelo dobra in zdaj me čaka zadnji izziv sezone po Lombardiji. To je bilo popolno leto za ekipo. Vsi smo trdo garali, stvari so se postavile na svoje mesto. Na to leto bom vsekakor gledal kot na res poseben čas," je pred Lombardijo za spletno stran svoje ekipe dejal 26-letnik.

Slovenski as lovi sedmo zmago na spomenikih, potem ko je dvakrat dobil še preizkušnjo Liege - Bastogne - Liege (2021, 2024) in enkrat dirko po Flandriji (2023). Med aktivnimi kolesarji si trenutno vrh deli z Nizozemcem Mathieujem van der Poelom, ki ga po Lombardiji ne bo.

Bosta pa od Slovencev na startu še Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Slednji sprva ni imel v načrtu nastopa na zadnjem spomeniku sezone, a se je po padcu pred cestnim SP odločil za drugačen spored do konca sezone, je v pogovoru za medije, med drugimi tudi za spletni portal Cycling Pro, dejal Mohorič.

Po Lombardiji bi moral nastopiti tudi Primož Roglič, a se je 34-letni Zasavec skupaj z ekipo Red Bull-BORA-hansgrohe odločil predčasno končati uspešno prvo sezono v novem dresu.