Varuhi pravil v formuli 1 so napovedali skrbnejši nadzor nad nakitom in spodnjim perilom dirkačev med tekmovanji. Od tekme v Miamiju ta konec tedna dalje bodo morale ekipe pisno zagotoviti, da bodo poskrbele za spoštovanje pravilnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Že za dirko za VN Floride so napovedane kontrole.

Nakit predstavlja tveganje za opekline

Formula 1 je skrbnejši nadzor, takrat še z opozorili, začela že na dirki za VN Avstralije v aprilu. V osnovi želi vodstvo tekmovanja zagotoviti, da nakit in oblačila, ki niso odporna na ogenj, ne bodo v uporabi.

Pri Mednarodni avtomobilski zvezi (Fia) opozarjajo, da je perilo, ki lahko zelo zagori, nevarno, prstani, verižice in drug nakit pa lahko ovira delo ekip prve pomoči v primeru nesreče. Obenem je tudi nakit kot prevodnik toplote nevaren za morebitne opekline, obenem pa se je z njim v primeru nesreče moč tudi poškodovati.

Nevarno je lahko tudi običajno perilo, zato vodstvo tekmovanja opozarja, da je dovoljena le obleka in oprema, ki ustreza pravilnikom Fie.

Nazadnje se je ob te pravilnike obregnil prav prvi zvezdnik tekmovanja Britanec Lewis Hamilton. “Ne razumem, zakaj se ukvarjajo s temi malenkostmi,” je dejal voznik Mercedesa in dodal, da nekaterih kosov nakita ne more odstraniti, ne da bi jih poškodoval.

STA