Francoski parlament je v nedeljo dokončno sprejel zakon, ki uvaja potrdilo o cepljenju. Veljati bo začel čez nekaj dni, okoli 20. januarja. V skladu z zakonom bodo dostop do restavracij, kulturnih in športnih ustanov ter sredstev javnega prevoza na dolge proge imeli le cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki. Za zakon je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasovalo 215 poslancev, 58 jih je bilo proti, sedem pa vzdržanih.

Potrdilo želeli uveljaviti že s 15. januarjem

Socialistični poslanci so medtem že napovedali, da bodo zadevo predložili ustavnemu svetu, da bi zagotovili spoštovanje temeljnih vrednot, kar bo uveljavitev zakona zamaknilo za nekaj dni. Francoska vlada upa, da bo z uveljavitvijo potrdila o cepljenju omejila hitro naraščanje okužb s koronavirusom. V zadnjih dneh jih beležijo po 300.000 dnevno.

Cilj vlade je bil, da bi potrdilo uveljavili že s 15. januarjem, a je v parlamentu prišlo do zamud pri njegovem sprejemanju. Javnost in poslance je precej razburil tudi predsednik Emmanuel Macron s svojo nedavno izjavo, da želi z uvedbo potrdila kar najbolj zagreniti življenje necepljenim.

Potrdilo o cepljenju bo potrebno samo za starejše od 16 let, otroci, stari od 12 do 15 let, pa bodo morali predložiti dosedanje covidno potrdilo, ki ga oseba dobi, če je cepljena, prebolevnik ali testirana.