Vrhunec 21. kroga bo nedeljski večni derbi med Olimpijo in Mariborom v Stožicah. Ljubljančani so pripravljenost deloma preverili že v sredo ob zmagi proti Muri na zaostali tekmi 17. kroga, Mariborčani pa v Stožice prihajajo kot vodilna ekipa lige.

Spomnimo – po nepopolnih 20 krogih ima Maribor na vrhu 39 točk, sledi Koper z 38, tretja pa je Olimpija s 34 točkami, zadnje tri je vpisala v sredo in tako uspešno začela drugi del sezone.

Ljubljanska zasedba pozimi dodobra spremenila kadrovsko sliko

Ljubljanska zasedba je po tem, ko je Adam Delius postal predsednik kluba, pozimi spet dodobra spremenila kadrovsko sliko, prišlo je sedem nogometašev, podobno število igralcev pa je klub zapustilo. Nekateri novinci so se predstavili že v sredo proti Muri, ko so zeleno-beli zasluženo prišli do slavja z 1:0, predvsem novi vratar Ivan Banić ter Marin Pilj in Ivan Prtajin.

Ob omenjeni trojici pa ima Dino Skender na voljo še precej drugih nogometašev, ki naj bi v Ljubljano prinesli naslov prvaka, vključno z Aljošo Matkom, ki je dobil nekaj minut igralnega časa proti Muri, in Nikom Prelcem, ki na prve minute v zeleno-belem dresu še čaka.

V nedeljo skoraj zagotovo ne bo igral branilec Goran Milović, ki si je na tekmi z Muro poškodoval gleženj, a so iz ljubljanskega tabora sporočili, da ne gre za težjo poškodbo. So pa ob tem Ljubljančani podaljšali pogodbo z njegovo sredino zamenjavo, 18-letnim branilcem Marcelom Ratnikom, ki je podpisal do 30. junija 2025.

Če so Ljubljančani z Matkom nekoliko zbodli mariborsko vrsto, saj je krilni nogometaš v preteklosti igral za vijolične, pa so jim Štajerci, ki so nazadnje Žana Vipotnika posodili drugoligašu Triglavu, vrnili s podobno mero, ko so svoj kader okrepili z Đorđejem Ivanovićem, ki je v sezoni 2020/21 pustil dober vtis pri Olimpiji.

Ob tem bo strateg gostov Radovan Karanović po novem lahko računal še na švedskega branilca Maxa Watsona, vrnil se je tudi Ignacio Guerrico, med drugimi pa so Ljudski vrt zapustili Blaž Vrhovec, Rudi Požeg Vancaš, Vid Koderman in Robert Voloder.

Vodilna ekipa ima tako kot vedno najvišje cilje v boju za prvaka, optimističen je tudi vezist Antoine Makoumbou. “Verjamem, da je pred nami uspešna pomlad. Vsi smo izpostavili dobro delo med pripravami, seveda pa bo najbolj pomembno, kako bomo delovali na igrišču, ko bo spet šlo za točke. Prva tekma bo takoj pomenila veliko preizkušnjo, vendar verjamem, da se bomo predstavili v najboljši podobi,” je za spletno stran kluba dejal vezist iz Konga.

“Moštvo Olimpije je doživelo precej sprememb v primerjavi z jesenskim delom, a se bomo temeljito pripravili na nasprotnika. Predvsem pa smo misli usmerili k lastni pripravi. Zavedamo se, da jesensko izhodišče ne omogoča lažjega nadaljevanje sezone. Smo komaj na polovici, a bomo storili vse, da bi ostali na tej uspešni poti in skušali poskrbeti še za korak naprej v posamičnih ter moštvenih igrah. Naj bo prvi korak v tej smeri že v nedeljo v Ljubljani,” je dodal.

V obeh ekipah nekaj igralcev, ki so pustili dober vtis

V obeh ekipah je nekaj igralcev, ki so že v dosedanjem delu sezone pustili dober vtis, med njimi je Mustafa Nukić, ki je s sedmimi goli najboljši strelec Olimpije in drugi strelec lige za Koprčanom Maksom Barišićem (11), sedem golov pa je za Maribor jeseni dosegel Ognjen Mudrinski, ki se je s svojimi igrami hitro priljubil pristašem vijoličnih. Eden tistih, ki bi lahko igrali pomembno vlogo na nedeljskem derbiju, bo tudi Almedin Ziljkić, ki je doslej v zeleno-belem dresu dosegel šest golov, omeniti pa velja tudi mariborskega nogometaša Gregorja Sikoška, ki je s petimi podajami drugi v ligi v tem pogledu za Mitjo Lotričem (6) iz Mure.

“Derbi je derbi, to je posebna tekma. O motivaciji ni treba izgubljati besed, bo pa treba v tekmo iti zbrano, moramo narediti vse, da jo dobimo,” je za spletno stran Olimpije povedal Nukić.

Ekipi sta se v tej sezoni v ligi pomerili dvakrat, v Stožicah je najprej Olimpija zmagala s 3:1, v Ljudskem vrtu pa sta se moštvi razšli z 0:0. To bo hkrati 51. prvenstveni večni derbi od sezone 2009/10, ko se je “nova Olimpija” prebila v prvo ligo. Ljubljanska zasedba je ob tem neporažena že na osmih zadnjih derbijih, medtem ko Maribor na derbijsko zmago čaka od konca septembra 2019 (v Ljudskem vrtu celo od novembra 2017).

Tekma med Olimpijo, ki mora odigrati še zaostalo tekmo z Domžalami, in Mariborom bo v nedeljo ob 17.30, dve uri in pol prej bo še dvoboj Mure in Brava. Že v soboto bosta obračuna Domžale – CB24 Tabor Sežana (15.00) in Celje – Koper (17.30), v ponedeljek pa še Aluminij – Kalcer Radomlje (17.30).

STA