Slovenci smo osvojili ženske smučarske skoke na olimpijskih igrah v Pekingu. Prvič se je zgodilo, da je bil več kot en slovenski športnik ali športnica na olimpijskem odru za zmagovalce na isti tekmi. Urša Bogataj (239,0) je s prvim mestom osvojila zlato olimpijsko medaljo in tako postala olimpijska prvakinja. Nika Križnar (236,8) je s tretjim mestom osvojila bron.

Odlično sta se izkazali tudi drugi dve slovenski skakalki. Na petem mestu je bila Ema Klinec (215,4), deveto mesto pa si je priborila Špela Rogelj (184,2). Slovenke so bile: prva, tretja, peta in deveta. Vse so bile torej med najboljšimi desetimi.

“Neizmerno sem vesela”

Ne dojemam. Neizmerno sem vesela. Po prvem skoku, s katerim sem podrla rekord skakalnice, sem si dejala: ‘Vseeno mi je!’ Odleglo mi je. Zdaj ni pomembno, kaj je bilo. Presrečna sem,” je v izjavi za TV Slovenija dejala naša olimpijska prvakinja Urša Bogataj.

Ne vem, kaj se dogaja. To je zadnja stvar, ki sem jo pričakovala, uspelo mi je in sem zelo vesela. Dan je bil zelo stresen. Že dva dni nisem normalno spala. Slabo mi je bilo od stresa. Strah me je bilo, da bi zgrešila skok. Na koncu sem si rekla, briga me, poskusila bom, skakalnica mi je všeč. Pogoji so bili na moji strani, uživala sem,” je še povedala prejemnica zlate kolajne.

Danes sem le uživala. Vedela sem, da moram biti nasmejana in zadovoljna, karkoli bo. Poskušala sem se sprostiti, uživati vsak trenutek. Cel dan sem si pela glasbo, tudi Urša si jo je, sem slišala. Tako sem vesela, komaj čakam, da pridem domov in objamem domače, ki jih res pogrešam,” je za TV Slovenija povedala še Nika Križnar.

“Sanje so se uresničile. Meni so se definitivno, Urši najbrž tudi, le kaj bi si želela boljšega. Rekli sva si, da bo cilj izpolnjen, ko bova domov odšli z eno od medalj, ni važno katera jo bo vzela,” je dodala Križnarjeva.

Odličnim skakalkam je čestitalo ogromno ljudi na družbenih omrežjih, med njimi tudi Tina Maze, ki je bila do sedaj edina Slovenka, ki je prejela zlato medaljo na olimpijskih igrah.

Čestitke so dobile tudi s strani predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Janeza Janše, podpredsednika vlade Zdravka Počivalška …


V ponedeljek bodo skakalke nastopile še na mešani ekipni tekmi, kjer so zaradi izvrstne forme in rezultatov seveda ponovno med favoriti za odličje. “Počitka ne potrebujeva, se mi zdi, da sva v tako dobrem naletu, da bova najprej zablesteli še na ekipni tekmi, potem pa lahko greva objeti domače, ki jih obe že zelo pogrešava,” je povedala Križnarjeva.