Včeraj je padel zastor nad 31. sezono Prve lige Telemach, v Murski Soboti smo bili priča srečanju Mure in Maribora, ki je bil odigran pred izjemno kuliso, katera je lahko v ponos slovenskemu nogometu.

“Nikakor pa nam ne more biti v ponos dogajanje po zadnjem sodniškem žvižgu”, so v izjavi za javnost zapisali v vodstvu NŠ Mura glede dogajanja na zadnji tekmi med Muro in Mariborom.

“Čeprav smo kot organizatorji večkrat opozarjali, da ne moremo prevzeti odgovornosti za protokol podelitve iz varnostnih razlogov, smo naleteli na gluha ušesa. Naša zahteva, da se gostujočim navijačem ne dovoli na igrišče, ni bila uslišana. Tudi zato je situacija kasneje eskalirala do te mere, da se lahko danes zgolj zahvalimo domačim navijačem, da na provokacije niso odgovorili in niso zapustili svojih sedežev. V nasprotnem primeru bi se danes lahko pogovarjali o tragediji,” so še zapisali.

“Žalostno je, da je bil vdor na igrišče morda še najmanjši od incidentov”

V nadaljevanju se je NŠ Mura opravičuje svojim navijačem, da so ob koncu tekme namesto pozdrava svojih ljubljencev, morali spremljati huliganske izpade mariborskih navijačev. “Ob tem moramo ponovno poudariti, da smo izjemno ponosni na naše navijače, ki v izgredih niso sodelovali in se jih tekom sezone niti niso posluževali. Veseli nas, da smo včeraj na tribunah Fazanerije prav tako videli veliko družin z otroci, ki so v razgrajanju gostujočih navijačev lahko videli, kako se ne navija za svoj klub,” dodajajo.

V vodstvu so prepričani, da je v zapisniku delegata končalo marsikaj, a vendarle je po njihovem mnenju treba opozoriti na dogodke, ki so vredni obsojanja in ne spadajo na nogometna igrišča. “Žalostno je, da je bil vdor na igrišče morda še najmanjši od incidentov, ki so se dogajali po včerajšnji tekmi. Nesprejemljivo je namreč, da je lahko navijaška skupina Viole prišla najprej do sektorja, kjer so bili nastanjeni Black Gringosi in vanje zalučala več pirotehničnih sredstev”.

Še bolj nas žalosti, da so pirotehnična sredstva nato poletela tudi med “navadne” navijače, med katerimi je bilo ogromno otrok. Nekateri se s tem niso zadovoljili in so v navijače na južni strani vrgli kar korner zastavico.

Dogajanje je povzročilo tudi materialno škodo

Rezultat včerajšnjega dogajanja so številne poškodbe na objektu. Med drugim so člani organizirane navijaške skupine Viole odtrgale kar del konstrukcije strehe vzhodne tribune. Prav tako so uničeni sponzorski transparenti, ograje, vrata in še kaj. “Morda pa je tukaj na mestu tudi vprašanje, da se kot družba vprašamo, kje sploh smo. In kako dolgo bodo pristojni, na čelu s policijo in NZS tolerirali tovrstne huliganske izpade, dokler se ne bo zgodila tragedija,” so zaključili v NŠ Mura.