Mariborski nogometaši se bodo v četrtek znova pomerili s Sevillo. Na povratni tekmi šestnajstine finala evropske lige bodo varovanci Anteja Šimundže iskali svojo priložnost za zgodovinsko napredovanje, za katerega po aktivnem izidu 2:2 s prve tekme še vedno obstajajo možnosti. Vijoličasti so v Španijo odpotovali že danes.
Maribor je v tej sezoni prvič prezimil v evropski ligi, gre za zgodovinski podvig slovenskega kluba. Po izenačenem izidu s prve tekme, za Maribor sta zadela kapetan Marcos Tavares in nova okrepitev Dare Vršič, ekipa v Sevillo ne odhaja z belo zastavo. Prav nasprotno, vodstvo v prvem polčasu, na koncu pa neodločen izid vijoličastim dajeta upanje na nov mejnik, morebitno uvrstitev v osmino finala drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja v nogometu. Zaradi boljših vremenskih razmer in ustrezne aklimatizacije je ekipa v Andaluzijo z mariborskega letališča odpotovala že danes.
“Delali smo po ustaljenem ritmu, preprosto smo se po aktivnem rezultatu, ki smo ga dosegli v četrtek, popolnoma osredotočili na Sevillo. Tekmo pričakujemo z mirnostjo, na pot pa gremo bolj zgodaj preprosto zato, ker so v Španiji boljši pogoji za igranje nogometa kot v Sloveniji. Želimo občutiti Španijo glede nogometa, da se fantje vključijo v nogometno okolje, da prikažemo dober nogomet,” je pred odhodom v Španijo povedal trener Maribora Ante Šimundža.
Mariborski strateg si je v nedeljo po televiziji ogledal prvenstveno tekmo Seville, ki je z 1:0 v gosteh ugnala Rayo Vallecano. “Včeraj sem videl dobro, disciplinirano ekipo, ki je v rezultatski krizi, zato ne čudi dejstvo, da je igrala s šestimi ali celo s sedmimi obrambnimi igralci. To ne zmanjšuje njihove kakovosti, čeprav lahko tudi kaj podobnega pričakujemo v četrtek. Mi smo na prvi tekmi vseh 90 minut pokazali dobro igro, ne samo v prvem polčasu, tudi to je naša zaveza in motivacija za še bolj trdo delo v prihodnjih dneh,” je dejal Šimundža.
Mariborčane so Španci v Ljudskem vrtu presenetili po prekinitvah, kapetan Seville Ivan Rakitić je bil tvorec akcij pri obeh gostujočih zadetkih, tudi tokrat bo treba ustaviti predvsem njega. “Še bomo delali na prekinitvah, to nam je v četrtek manjkalo. Vesel sem, da se zdravstveno stanje v ekipi normalizira. V moštvo se po poškodbi vrača Marko Šuler, pričakujemo, da bo v popolnem trenažnem procesu. Manjše težave ima glede fizične priprave edino Dare Vršič, po kartonu lahko spet računam na Aleša Mertlja, vsi so v kadru za četrtkovo tekmo. A kot veste, je prehitro govoriti, kdo bo na dan tekme na zelenici,” je dejal Šimundža.
Sevilla v zadnjem času tudi zaradi slabših predstav ni razprodajala svojega stadiona Ramon Sanchez Pizjuan s kapaciteto 45.500 sedežev. A evropske domače tekme so zmeraj zgodba zase, tudi krivulja uspehov se je Špancem z nedeljsko zmago obrnila navzgor. “Mislim, da lahko še dvignemo našo raven, ne želimo se omejevati. Želimo biti motivirani, želimo napredovati. Maribor je preskočil krstno preizkušnjo, prva tekma je za nami, zdaj bo zato morda malo lažje. V četrtek moramo in želimo biti boljši. Težko pa je reči, kako se bo razpletlo. Pričakujemo pritisk, njihovo igro na rezultat, saj igrajo doma. A še vedno smo sami sebi bolj pomembni, kaj si mi želimo. Na pot gremo z 22 igralci, štirje bodo ostali na tribuni, kdo in kako, se bom odločil tam, ko bom dobil odgovore od igralcev skozi trening naslednje tri dni,” je zaključil Šimundža.
STA