Maribor je na prvi od štirih pripravljalnih tekem v Beleku premagal avstrijski LASK. Devetouvrščeni klub avstrijske prve lige, ki pa je v konferenčni ligi v svoji skupini osvojil prvo mesto, je bil zelo primeren tekmec. Trd, nepopustljiv, ampak tak, ki je iz vijoličastih izvlekel ogromno. Rezultat je – zmaga (2:1). Za vijoličaste je v prvem delu zabil Nemanja Mitrović z glavo po podaji iz kota, za zmago pa v 67. minuti z evrogolom po kampanjskih menjavah Mirko Mutavčić.

Svoje prve minute so dočakali vsi trije novinci. Švedski branilec Max Watson je začel v jedru obrambe, mladi srbski napadalec Stevan Nikolić je dočakal 15 minut v nadaljevanju, nabolj odmevni prišlek Đorđe Ivanović pa pol ure. Za tehtno oceno bo treba še počakati, Maribor čakajo še tri tekme s Crveno zvezdo (torek), Voždovcem (sreda) in Levskim (sobota).

Zelo trda, ampak borbena tekma

Tekma z LASK-om je bila pričakovano trda. Kakršne tudi so z avstrijskimi tekmeci. In na trenutke tudi pretrda, najbolj v primeru Marka Alvirja, ki je bil edina res klavrna točka vijoličastih. Bil je sokrivec za bizaren indirekt, iz katerega je LASK izenačil na 1:1 v 51. minuti, v 54. minuti pa je bil nato še izključen. Ampak Maribor je po dogovoru med kluboma lahko nadaljeval z enajstimi.

Maribor – LASK 2:1 (1:0)

Strelec: 1:0 Mitrović (32.), 1:1 Goiginger (51.), 2:1 Mutavčić (67.)

Stadion: Belek, Cornelia center.

Pripravljalna tekma, sobota, 22. januar, 15.00.

Sodnik: Siarhei Stsiatsuryn (Belorusija); rdeči karton: Alvir (58.)

MARIBOR: Jug (46. Bergsen), Milec (61. Mutavčić), Mitrović (61. Uskoković), Watson (61. Klampfer), Sikošek (61. Koderman), Makoumbou (61. Gorenak), Repas (61. Ivanović) , Alvir (*59. Antolin), Šturm (61. Žugelj), Mudrinski (46. Nikolić, 61. Sellouki), Sirk (61. Vipotnik). Trener: Radovan Karanović.

LASK: Schlager, Renner, Michorl, Raguž, Holland, Goiginger, Flecker, Horvath, Luckeneder, Boller, Nakamura. Trener: Andreas Wieland.

Trener Radovan Karanović se je odločil za relativno preverjeno, domala udarno postavo – od obrambe prek sredine do napada – če izvamemo pozen prihod Ivanovića. Tako je priložnost od začetka dobil Danijel Šturm, ki bo imel konkurenco za minute prav z Ivanovićem – po odhodu Rudija Požega Vancaša. Zanj je to že bil eden od pomembnejših testov, veliko pozornosti pa bo tudi na sredini, kjer ni več Blaža Vrhovca.

Za prvo tekmo je bilo veliko poudarka prav na sredini, kjer je dominantno prezenco želel predstaviti Antoine Makoumbou, ki se je vse bolj dokazoval že jeseni, ko je igral še kot posojen nogometaš Tabor Sežane, a je zdaj že odkupljen v celoti. Avstrijci so igrali precej trdo in nepopustljivo, tako je Holland dobil rumeni karton že v 16. minuti za prekršek nad Milcem. Takoj zatem je LASK pokazal, kaj je agresivnost, ko je Michorl pomeril z razdalje in pošteno namučil Ažbeta Juga, ki je s težavo odbil čez gol.

Za vodstvo zabil Mitrović

Toda vijolčasti so nemudopma vrnili s hitro akcijo, kjer se je izkazal s prodorom po levi Gregor Sikošek. Našel je Ognjena Mudrinskega, a je bil njegov strel blokiran. V 29. minuti je imel priložnost Marko Alvir, ko je po kombiniranju prišel do strela, vendar ni bil natančen. Že tri minute kasneje pa je Maribor, ki se je dobro zoperstavljal želji LASK-a po posesti, povedel po podaji iz kota, ko je podajo Marka Alvirja z glavo v mrežo pospremil Nemanja Mitrović z natančnim strelom ob levo vratnico . Doslej je na 61. uradnih tekmah zabil štiri gole.

LASK je stiskal v navalih. Dobro se je Maribor v teh situacijah postavljal in zapiral poti, ampak streli, ki so šli skozi, so predstavljali precej dela za relativno suverenega Juga. 

Sprva precejšnje tehnične težave 
Prenos iz Beleka so sicer zaznamovale tehnične težave v prvem polčasu, saj so bile že kmalu po začetku prenosa težave s prenosom slike iz Turčije. Da gre za obremenjene linije iz Turčije, je v prenosu večkrat povedal komentator tekme Dejan Vedlin.

Neumno prejet gol za 1:1

Za drugi del se je Karanović nemudoma odločil za menjavi: Menno Bergsen je zamenjal vratarja Juga, prvič pa se je v napadu namesto Mudrinskega predstavil Stevan Nikolić. Po poskusu s škarjcami LASK-a pa je imel izjemno priložnost za vijoličaste po desni Danijel Šturm. Izboril si je prostor, potem pa pomeril proti golu. Zgrešil je z močnim udarcem, lahko pa bi bil tudi podal. Zgovorno zapravljena priložnost.

Ampak nato je v 51. minuti Maribor enega bolj neumnih zadetkov. Po podaji Makoumbouja na sredini Alvirju, se je ta bizarno odločil za ostro podajo nazaj v kazenski prostor, nekam med Sikoška in Bergsna, ki je prijel žogo in jo nato tudi hitro odložil, beloruski sodnik pa je legitimno pokazal na indirektni prosti strel. Za nameček je LASK takoj akcijo izvedel z lucidno reakcijo Raguža in gladko zabil prek Goigingerja, vijoličasti pa so krilili z rokami in iskali krivca. Redko gre kaj tako zelo narobe v tako kratkem času.

Alvir upravičeno izključen

Zgolj tri minute zatem pa sta si moštvi še skočili v lase, ko je bil pregrob Marko Alvir. Ne le pregrob s štartom od zadaj, temveč tudi z reakcijo po tem, ko se je sporekel s tekmecem, igralci so skočili, beloruski sodnik pa je Alvirja upravičeno izključil. Obupne, nevarne, neumne tri minute Alvirja. Po dogovoru med kluboma ga je minuto zatem zamenjal Aljaž Antolin, ki je bil jeseni na posoji v Beltincih, tako da so vijoličasi nadaljevali z enajstimi.

Za Karanovića najbrž toliko bolj povedno, saj je nato tik zatem v 60. minuti sledila kampanjska menjava. Ta je prinesla tudi debi Đorđeta Ivanovića, ob njem pa so vstopili še Luka Uskoković, Mirko Mutavčić, Enej Klampfer, Vid Koderman, Gal Gorenak, Malik Sellouki, Nino Žugelj ter Žan Vipotnik

Evrogol Mutavčića!

Po kampanjski menjavi se je nekoliko spremenil sam pristop, ampak to je koristilo Mariboru. Mirko Mutavčić je imel ogromno prostora na desni, dobrih 20, 25 metrov in s polnim udarcem pomeril ter neubranjeno zadel po diagonali pravi evrogol. Dvajsetletnik je sicer odigral doslej devet tekem, od tega kar osem v tej sezoni, vendar do stanovitne forme na desni strani obrambe ni prišel.

Težave je avstrijskemu prvoligašu povzročal tudi Malik Sellouki, saj je dinamično in zvito preigraval iz desne proti sredini. LASK se je sicer pokazal kot primeren tekmec, saj so vijoličasti morali večkrat prehajati iz postavljene v obrambe v protinapade. Morda pa še preveč primeren, saj LASK z grobostjo sploh ob zaostanku ni štedil, vijoličasti pa so vračali z enako mero, kar je privedlo do dokaj visokega števila rumenih kartonov za pripravljalno tekmo.

Sellouki je imel v 82. minuti priložnost za povišanje rezultata po še enem protinapadu. Ta je imel več potenciala, Sellouki je ubežal, ampak nato izgubil preveč moči in pomeril preveč po sredini. LASK je poskušal priti do izenačenja, ampak se je poznala, da še niso v taki fazi priprav kot Maribor.

V torek s Crveno zvezdo

Vijoličasti bodo v Beleku odigrali še tri tekme: v torek proti Crveni zvezdi (ob 16. uri), v sredo proti Voždovcu in nato v soboto še z Levskim. Prvenstvo se nadaljuje 12. februarja z derbijem v Stožicah, vijoličasti pa naj bi 5. februarja odigrali še “generalko” s Celjem.