Dvakratni olimpijski prvak in prvi človek, ki se je na kraljevski tekaški razdalji spustil pod dvema urama – na Dunaju leta 2019 v sicer neregularnih pogojih za svetovni rekord -, je prvo polovico današnje preizkušnje opravil v 59:51 ure.

Najboljši maratonec vseh časov

S takšnim tempom je na 42,195 km napadal uradni čas pod dvema urama. A po 25 kilometrih je zaradi izjemnega tempa ostal brez “zajčkov”, ki so mu dotlej pomagali s tempiranjem, ter tudi brez pravih zasledovalcev.

V nadaljevanju je tako nekoliko popustil s hitrostjo in v drugi polovici maratona zabeležil čas 1:01:18. Ura se je ob njegovem prečkanju ciljne črte ustavila pri 2:01:10, organizatorji pa so nato sporočili, da je uradni čas še za sekundo boljši.

Drugouvrščeni Mark Korir iz Kenije je ciljno črto prečkal s kar štiri minute in 49 sekund zaostanka (2:05:58). Še pol minute počasnejši na tretjem mestu je bil Etiopijec Tadu Abate, četrti pa je bil Etiopijec Andamlak Belihu, ki je bil na 25. kilometru za petami Kipchogeja, a nato plačal za svoj pogum s težkim zaključkom.

“Zelo sem bil zadovoljen s pripravami, danes pa sem bil hiter zaradi ekipe, ki je okoli mene,” je v prvi izjavi po zmagi za nemško televizijo ARD dejal Kipchoge.

Sedemintridesetletni Kenijec se je več mesecev pripravljal na novo soočenje z eno od najhitrejših maratonskih prog na svetu. Pred današnjo tekmo je sicer skromno dejal, da si želi le “dobrega teka”.

A po prvih kilometrih je bilo jasno, da naskakuje ne samo novi svetovni rekord, temveč tudi uradno znamko pod dvema urama. Ta mejnik mu je doslej kot prvemu v zgodovini uspelo doseči v teku na maratonski razdalji na Dunaju oktobra 2019, ki pa zaradi posebnih pogojev – med drugim večjemu številu tempo-tekačev, ki so se izmenjevali med dirko – ni štel za uradnega.

Kljub temu je z današnjim dosežkom ponovno potrdil, da gre za najboljšega maratonca vseh časov.

V Berlinu je tako slavil že četrtič, doslej je zmagal na 15 od 17 maratonih, na katerih je startal, ob dveh zlatih olimpijskih odličjih pa je doslej osvojil deset zmag na maratonskih “majorjih” (šest največjih maratonov na svetu: Berlin, London, Chicago, Tokio, Boston in New York).

V ženski konkurenci je danes v Berlinu presenetljivo slavila Etiopijka Tigist Assefa, ki je z 2:15:37 postavila rekord proge za ženske ter za kar 18 minut izboljšala osebni rekord. Nekdanja tekačica na 800 metrov je bila 2:34 minute hitrejša od prejšnjega rekorda proge in je v ženski konkurenci postavila tretji najhitrejši čas na maratonski razdalji doslej.

STA