Po naslovu državnih prvakov 2020/2021 in odhodu Roka Možiča so lansko poletje v klubu na njegovo pozicijo pripeljali dva zveneča imena, Rolanda Gergyjeja in Filipa Kovačevića. Na koncu nista imela sreče s poškodbami, kar je dalo možnost trenerju Sebastijanu Škorcu, da čez sezono ponudi več prostora domačim igralcem Žigi Doniku in Roku Bračko.

Oba sta priložnost izjemno dobro izkoristila, še posebej Žiga, ki je v enem delu sezone, po mnenju mnogih bil najboljši igralec ekipe. Ob Roku in Žigi v ekipi ostaja tudi eden od najbolj nadarjenih mladih igralcev v Sloveniji Janž Janez Kržič. Merkurjev dres bo še naprej nosil korektor Sani Adžović.

Janž Janez Kržič na servisu, foto: Bojan Javornik / Ok Merkur Maribor

V nadaljevanju vam prinašamo pregled igralskih sprememb po pozicijah. Deset igralcev je zapustilo garderobo Merkur Maribora, isto število bo novih v članski ekipi.

PODAJALEC
Odšli: Uroš Planinšič, Adi Adžović
Prišli: Gregor Pernuš (ACH Volley), Nejc Najdič (Merkur Maribor)

Z odhodom Uroša Planinšiča je prva želja kluba na poziciji podajalca bil 22 – letni slovenski reprezentant Gregor Pernuš. Gregor je vse odmevnejše rezultate osvojil v dresu ACH-ja, lani je bil tudi član reprezentance, ki je v Ligi Narodov dosegla izjemno 4. mesto. Back-up podajalec bo 16 – letni Mariborčan Nejc Najdič, ki bo nadomestil Adija Adžovića. Iz kluba so za mladega Najdiča dejali, da “gre za enega boljših podajalcev v Evropi.”

BLOKER
Odšli: Miha Cafuta, Uroš Pavlović, Tit Kovačič
Prišli: Miha Fink (Fužinar Sij Metal Ravne), Filip Leva (Šoštanj Topolšica), Timotej Vodušek (Merkur Maribor)
Ostaja: Janž Janez Kržič

Na poziciji blokerja ob omenjenemu Kržiču bomo letos v dvorani Tabor spremljali še tri izjemno mlade visoke fante. 18 – letni Miha Fink prihaja iz Fužinarja, Filip Leva pa iz Šoštanja. Kot tretji je tu še domači odbojkar Timotej Vodušek, ki bo letos nabiral dragocene članske izkušnje.

LIBERO
Odšli: Alan Košenina , Aljaž Herman
Prišli: Žiga Kumer  (Hiša na kolesih Triglav), Jaka Jevšnik (Kostanjevica na Krki)

Na poziciji libera ne bomo več videli Alana Košenine in Aljaža Hermana. Mariborski rdeči dres bo prevzel Žiga Kumer, ki je v zadnji sezoni nosil dres Triglava. Iz Kostanjevice na Krki, pa prihaja Jaka Jevšnik za katerega je trener Škorc ob podpisu pogodbe dejal: “igralca s takšno borbo v obrambi in občutkom že dolgo nismo videli.”

KORETKOR
Odšli: Ahmed Ikhbayri
Prišli: Connor McConnell (Panvita Pomgrad)
Ostaja: Sani Adžović

Velik hendikep je za pričakovati na poziciji korektorja, kjer ne bomo več spremljali izjemnega Libijca Ahmeda Ikhbayrija, ki bo odbojkarsko kariero nadaljeval v Južni Koreji. Na njegovo pozicijo prihaja Kanadčan Connor McConnell, ki je blestel v dresu Panvite Pomgrad iz Murske Sobote.

SPREJEMALEC
Odšli: Roland Gergye, Filip Kovačević
Prišli: Austin Kin Matautia (Amysoft Lycurgus), Jaka Iršič (Merkur Maribor)
Ostaja: Rok Bračko, Žiga Donik

Poleg omenjenega Kanadčana bomo v Mariboru spremljali še 24 – letnega Američana Austina Kina Matautio. Američan bo skupaj z Rokom Bračkom in Žigo Donikom pokrival Možičevo pozicijo. Kot četrti sprejemalec bo mladi Jaka Iršič, ki bo najverjetneje čakal na svojo priložnost.

Foto: Facebook OK Merkur Maribor

Za konec dodajmo, da ni sprememb v štabu Merkur Maribora za naslednjo sezono. Direktor ostaja Matjaž Strdin, glavni trener Sebastijan Škorc, njegov pomočnik Alen Kranjc. Statistik bo še naprej Tomo Dukarić, fizioterapevt Matic Fras, kondicijski trener Jure Muršec, direktor pisarne / team manager Matjaž Kramberger in mariborska agencija SportStudio.agency za marketing in socialna omrežja.