Slovenska košarkarska reprezentanca na čelu z Goranom Dragićem in Luko Dončićem je včeraj zvečer pričarala pravi praznik košarke. V izjemno pomembni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2023 je Slovenija z 97:69 premagala Hrvaško in si krog pred koncem prvega dela že priigrala napredovanje v drugi del.

V drugi tekmi skupine C je Finska premagala Švedsko z 85:69. Krog pred koncem prvega dela kvalifikacij ima Finska štiri zmage in en poraz, Slovenija na drugem mestu tri zmage in dva poraza, Švedska dve zmagi in tri poraze, Hrvaška pa je zabeležila zmago in štiri poraze.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance za www.kzs.si: ”Najprej bi se rad zahvalil gledalcem, ki so pripravili edinstveno in nepozabno vzdušje, ki je naše igralce že v prvi četrtini poneslo, tako da so z delnim izidom 20:0 več ali manj rešili vprašanje zmagovalca. Ob taki prednosti je bilo nadaljevanje veliko lažje. Kot drugo pa bi se rad zahvalil Goranu Dragiću, da je znova oblekel slovenski dres in nam pomagal na zelo pomembni tekmi. Veličastno je voditi ekipo, v kateri imaš verjetno najboljšega košarkarja na svetu, MVP evropskega prvenstva 2017 in deset izjemnih fantov, ki so pripravljeni žrtvovati vse za uspeh reprezentance. To je velika stvar za slovensko košarko, Košarkarsko zvezo Slovenije in vse ljubitelje športa v Sloveniji. Vsakič znova sem ponosen in počaščen, da sem del te zgodovine.”

Goran Dragić, kapetan slovenske moške reprezentance: “Odigrali smo neverjetno prvo četrtino in zabeležili zelo pomembno zmago v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Vedeli smo, da tekma ne bo lahka, saj ima Hrvaška zelo dobre posameznike, vendar smo bili mi očitno bolje pripravljeni in izjemno motivirani. Publika je tudi odigrala svoj del igre. Bila je fantastična. Vesel sem, da sem prvič po dolgem času odigral celo tekmo brez opornice za koleno. Zahvalil bi se rad vsem soigralcem, ki so mi v zadnjih dveh tednih pričarali občutke iz 2017. Kemija je na visokem nivoju. Izkoristiti moramo to in zmagati tudi v Stockholmu. Nato pa bomo videli, kako naprej. Na evropsko prvenstvo bom šel, če ne drugače, kot gledalec.”

Foto: Fiba.basketball

Luka Dončić: “Gledalci v Stožicah so znova dokazali, da so najboljši navijači na svetu. Pripravili so nepozaben spektakel, v katerem sem užival vsako minuto. Fantastično vzdušje nam je vlilo dodatnega zagona, da smo že v prvi četrtini opravili večji del naloge. Začeli smo izjemno v obrambi – Hrvaška je v desetih minutah dosegla le osem točk, hkrati pa nam je stekla tudi igra v napadu. V nedeljo nas čaka še tekma na Švedskem, ki jo moramo vzeti enako resno, saj se vse točke iz prvega dela prenašajo v nadaljevanje kvalifikacij.”

Lestvica, skupina C

EkipaW/LP
1 Finska4/19
2 Slovenija3/28
3 Švedska2/37
4 Hrvaška1/46

V nedeljo proti Švedski

Slovenska skupina C se bo združila s skupino D v kateri igrajo Izrael, Nemčija, Estonija in Poljska. Drugi del bo na sporedu 25. in 28. avgusta 2022, 10. in 13. novembra 2022 ter 24. in 27. februarja 2023. Za konec prvega dela bodo Slovenci to nedeljo gostovali še na Švedskem.