Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju se nadaljuje z ženskim superveleslalomom v Meribelu.

Italijanska alpska smučarka Marta Bassino je nova svetovna prvakinja v superveleslalomu. To je drugo zlato odličje za Italijanke na svetovnem prvenstvu v Meribelu v Franciji, potem ko je njena rojakinja Federica Brignone zmagala v alpski kombinaciji. Po zelo hitrem zgornjem delu je slovenska smučarka Ilka Štuhec na koncu osvojila 12. mesto.

Drugo mesto je pripadlo Američanki Mikaeli Shiffrin, ki je v kombinaciji ostala praznih rok. Superveleslalomska svetovna prvakinja iz Areja leta 2019 je boj za zlato odličje izgubila za pičlih 11 stotink sekunde.

Tretje mesto sta si razdelili dve smučarki. Z istim časom sta v cilj prismučali Avstrijka Cornelia Hütter in Kajsa Vickhoff Lie iz Norveške. Obe sta za novo šampionko zaostali 33 stotink sekunde.

Odlična vožnja Ilke Štuhec v smukaškem delu proge

Edini slovenski nastop je bil pri številki 23. Tega je nosila slovenska predstavnica v hitrih disciplinah alpskega smučanja Ilka Štuhec.

Mariborčanka je bila brezhibna in zelo hitra v zgornjem delu. Pri prvem in drugem merjenju vmesnega časa je bila daleč najhitrejša med vsemi (-0,51; -0,21), kar je zelo dober obet za smuk in napad na tretji naslov svetovne prvakinje.

V tehnično zahtevnejšem in senčnem odseku je nato izgubila nekaj zagona, kar ji je ob prihodu v cilj prineslo 11. čas (+0,78). Štuhec je nato prehitela Alice Robinson iz Nove Zelandije, ki si je sicer s številko 30 prismučala sedmo mesto.

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja veliko več pričakuje od sobotnega smuka. Upoštevajoč smukaške dosežke v svetovnem pokalu v tej sezoni je šampionka iz Maribora favoritinja za odličje v kraljevski disciplini.

Moto Štuhec je bil popoln napad, kar ji je uspelo v zgornjem delu.

“Vedela sem, kar moram storiti. Zgoraj ni posebnosti in je treba napadati, kar sem tudi naredila. Po mestu, kjer je bil start kombinacije, sem malce popustila. Na progi, kot je bila današnja, je bil samo en zavoj dovolj, da si izgubil čas, nekaj hitrosti, ki je nato nisi uspel pridobiti nazaj,” je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejala Štuhec.

Glede na to, da je bil superveleslalom dosti tehničen, kar ji ne ustreza, je Štuhec vseeno zadovoljna: “Sem zelo vesela, da se vidi, da znam tudi zavijati.” Za stopničkami je sicer zaostala 45 stotink sekunde.