Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec se v celoti posveča pripravam na veliko vrnitev v smučarsko karavano po operaciji kolena, ki jo je opravila lani oktobra v Švici. Obdobje rehabilitacije je bilo uspešno. Za nov optimizem je poskrbel tudi novi član ekipe, izkušeni serviser Aleš Sopotnik.

Trener in kineziologinja ostajata ista

Ekipa je staro – nova. Za podporo svetovni smukaški prvakinji bosta, tako kot v šampionski sezoni 2016/17 pred poškodbo, skrbela trener Grega Koštomaj, za kondicijski del pa kineziologinja Anja Šešum.

Največja sprememba oziroma novost je glede položaja Darje Črnko, torej mame Štuhčeve, ki je mesto glavne serviserke, prve violine za podporo tekmovalki v malem orkestru, prepustila Alešu Sopotniku, ki je zadnjih osem let sodeloval z žensko ameriško reprezentanco za hitre discipline.

Črnkova bo s prihodom Sopotnika v skladu z dogovorom, oziroma če bo potreba, še pomagala pri servisu smuči, drugače pa bo še naprej skrbela za vse ostalo v ekipi od logistike do komuniciranja.

Izkušnje si je Sopotnik nabiral v več reprezentancah

Sopotnik ima kar 21 letne izkušnje s pripravo smuči, najprej v sezoni 1997/98 v slovenski reprezentančni B ekipi, nato kot serviser Elana v ekipi A, leta 2000 je sledil odhod čez lužo k ameriški reprezentanci, vmes je bil od 2006 do 2008 glavni serviser slovite Švedinje Anje Pärson. Po koncu sodelovanje s Švedinjo je pomagal v kanadski reprezentanci, nato pa se je z letom 2010 pridružil ameriški ekipi za hitre discipline.

Štuhčeva je zelo zadovoljna s prihodom serviserja in rehabilitacijo: “Vse je po starem, levemu kolenu ni nič hudega, desno pa se malo potoži, tako kot prej, nič takega, kar ne bi bilo možno obvladovati.”

“Občutki so vedno boljši, pred prvomajskimi počitnicami smo začeli trenirati, tudi zahtevnejše postavitve. Vse je super,” je še dejala Štuhčeva, ki bo tudi v novi sezoni ostala zvesta švicarskemu proizvajalcu smuči Stöckli, s katerim je dosegla največje uspehe, 13 stopničk, od tega sedem zmag v svetovnem pokalu, ter se veselila dveh malih kristalnih globusov v smuku in kombinaciji ter naslova svetovne smukaške prvakinje.

Opremi Ilka zaupa

Mariborčanka se tako ne bo pridružila Boštjanu Klinetu, Maruši Ferk in Ani Bucik, ki so se odločili za menjavo Stöcklijevih smuči: “Niti slučajno. Opremo poznam, ji zaupam, če se ne počutiš sigurno, je treba najprej poznati razloge, ampak po mojem mnenju je treba začeti pri sebi in potem iskati drugje.”

Po tekmovalnemu premoru zaradi poškodbe, ki ji je vzela olimpijski nastop v Južni Koreji, Štuhčeva v novo sezono vstopa z ničle: “Pričakovanj trenutno ni. Želim si, da steče kot smo si zamislili, koleno super funkcionira, tako da …”

Z napredkom je bil na novinarski konferenci v Ljubljani zadovoljen tudi trener Koštomaj: “V teh dneh se večinoma posvečamo prostemu smučanju. Ilka trenutno zelo dobro stoji na smučeh, postavili smo osnovni temelj. Zdaj nas čaka naloga, da vse te svari prenesemo na postavitve, obremenitve so po mojem možne že na 100 odstotkih. Torej nas čaka prenos iz prostega smučanja v postavitve. Poskušali bomo zagotoviti bolj zanimive pogoje, da ne bo monotonosti in da Ilki ne zbijemo velike motivacije. Način dela nismo spreminjali, mogoče bomo zamenjali kakšno smučišče.”

Mama Štuhčeve se veseli razbremenitve 

Pred Štuhčevo je celoten blok kondicije ter najtežji del priprav. Kineziologinja Šešumova sicer ne deli v celoti mnenja trenerja Koštomaja: “Stoodstotni še nismo, gremo pa v to smer. Postopno se dodaja več in več, naš cilj je, da bo Ilka na bistveno višji ravni kot pred poškodbo. Program je podoben kot pred začetkom lanske sezone. Pričakujem, da bo Ilka zmogla in da bodo treningi težji kot v prejšnji sezoni.”

Ilka Štuhec bo na snegu maja, ko bodo v celoti skušali izkoristiti dobre snežne razmere na ledeniku Kaunertal v Avstriji. Pred avgustovskimi poletnimi pripravami v Čilu bo sledil še kamp na Norveškem.

Prihod novega serviserja pomeni predvsem veliko razbremenitev za Darjo Črnko: “Odvalil se mi je velikanski kamen, tisto dobro sezono sem izgorela, bilo je strašno naporno, rabila sem eno leto, da sem prišla k sebi. Zdaj bom končno lahko mirno spala.” O sodelovanju z novim serviserjem pa je dejala: “Delala bom tisto, kar bo rekel Aleš. Z lahkoto sem mu prepustila servis, v dogovoru z Ilko seveda.”

“Serviser in tekmovalec se morata 100 odstotno razumeti, morata biti kompatibilna, ker drugače to ne špila, in tisoč odstotna morata biti na startu,” je prepričana, da bo delovala naveza Štuhčeva in Sopotnik.