Namen investicije je bil zagotoviti ustrezne prostore in površine za izvajanje športnih aktivnosti in dejavnosti na področju kulture, turizma in medgeneracijskega druženja. Novi center bo tako služil lokalnim društvom in prebivalcem kot kulturno in športno središče na tem območju. Gre pa za impozanten objekt, ki se razprostira na 1.200m².

Poseben projekt s posebnim sporočilom

V preteklosti je na tem mestu stal objekt, ki je svojemu namenu služil vrsto let in je posledično bil že zelo dotrajan. Prav iz tega razloga, so že leta 2019 začeli snovati prve ideje za postavitev novega. Kot je bilo uvodoma povedano, je bil celoten projekt sicer velik finančni zalogaj, a so s skupnimi močmi zgodbo vendarle pripeljali do konca. "S projektom smo želeli pokazati identiteto tega kraja. Kaže na to, da so pred nami novi in sodobni časi. Na objekt pa ne bomo gledali, kot na druge investicije, temveč na zgodbo, ki bo tvorila lepo prihodnost," je pojasnila županja Tamara Šnofl.

Arhitekt in projektant Goran Dominko je dejal, da tri različni materiali, ki jih lahko vidimo od zunaj, predstavljajo tri različne generacije, ki se bodo v tem športnem centru družile. "Smo pa seveda združili tudi različne vsebine, s tem vključujemo vse – od najmlajših do najstarejših," je dodala županja.

[[image_4_article_65656]]

Tako bodo "streho ponujali" vsem, ki so bili že v prejšnjem objektu, uporabljali pa ga bodo zagotovi tudi vsi ostali. Prostor je torej namenjen Nogometnemu klubu Kungota, Društvu upokojencev Spodnja Kungota, Kulturno-umetniškemu društvu LIPA, vaški skupnost in glasbenikom Kungoške Pleh Muzike. V prihodnosti pa bodo k uporabi objekta povabili tudi osnovnošolce in zunanje izvajalce. 

Novi center dogajanja

"Dejstvo je, da je Spodnja Kungota, kot vaška skupnost, območje, kjer najhitreje narašča število prebivalcev. Kljub temu pa do zdaj ni imela nekega osrednjega centra dogajanja, kot ga imajo ostale vaške skupnosti. Z današnjim dnem pa se bo to spremenilo," je dejala županja.

Goran Dominko pa je ponosen predvsem na to, da so z županjino podporo lahko izbirali zelo sodobne rešitve. "Med drugim smo si želeli, da objekt ne izgleda preveč klasično, kot je za "vaška območja" v navadi, temveč, da je pogumen. Zakaj si ne bi manjše občine zaslužile tako impozantnega objekta, kot ga imajo drugače v večjih središčih"

[[image_2_article_65656]]

Podpredsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Stanko Glažar je ob tem poudaril, da je, ob strokovnem kadru, pri športu najpomembnejši zagotovo pravi objekt. "Dober športni objekt je namreč eden izmed pogojev, da dobro delamo z najmlajšimi, ki bodo na neki točki reprezentanti – ljudje, ki bodo Slovenijo predstavljali svetu."

Nogometni klub z bogato zgodovino

Da je nogomet pomemben tudi v manjših krajih, izven centra mesta, je s svojim govorom zagotovo dokazal Vinko Ul. Podjetnik in dolgoletni občinski svetnik je namreč eden izmed prvotnih ustanoviteljev NK Kungota. "Spomnim se, kako smo leta 1976 pri Fifoltu naredili ustanovni občni zbor. Bilo nas je toliko, da smo se komaj stlačili v en prostor," je dejal. Danes, skoraj 50 let kasneje, pa je Vinko Ul sodeloval pri uradni otvoritvi novega športnega objekta.

[[image_1_article_65656]]

Ob 16.30 se je začela prva otvoritvena tekma, na ogled katere so bili vabljeni tudi občani in ostali zainteresirani. Članska ekipa Nogometnega kluba Kungota se je pomerila s Klubom nogometnih legend (Humane zvezdice). Med drugim so v Kungoto prišli Amir Karič, Robert Sraga, Oskar Drobne, Simon Sešlar, Ermin Rakovič, Suad Filekovič, Almir Sulejmanovič, Andrej Struna, Kliton Bozgo, Borut Semler, Nastja Čeh, Bojan Prašnikar, Vojislav Simeunovič, ...

Ob 18. uri se je začela otvoritvena tekma med Humanimi zvezdicami - Art Football teama Slovenija in veterani NK Kungota. Art Football team Slovenija, slovensko nogometno reprezentanco, sestavljajo estradni umetniki raznih profilov: pevci, glasbeniki, režiserji, igralci, nekdanji športniki in nogometaši ter znane osebnosti iz televizijskega sveta. Redno se udeležujejo največjih svetovnih in evropskih festivalov in svetovnega nogometnega prvenstva art football v Moskvi. Z nastopi na svetovnem nogometnem prvenstvu in v vseh ostalih akcijah so od leta 2006 do 2023 odigrali več kot 300 humanitarnih tekem in ostalih nastopov ter skupaj z ostalimi reprezentancami iz celega sveta zbrali več kot 2 milijona dolarjev pomoči.

Od omenjene ekipe so v Kungoto prišli: glasbeniki Gorazd Ademovič, Tone Košmrlj, Miha Guštin Gušti, Lovro Sadek, Milan Pečovnik Pidži, Omar Naber, Primož Novak, ..., avtomobilist Damjan Švanjcar Butinar, akrobatski plesalec Aljoša Debevc, humanitarni delavec Peter Dirnbek, vaterpolist Matjaž Ul, ...