Slovencem je največje presenečenje na olimpijskih igrah pripravila 32 letna deskarka na snegu, Velenjčanka Gloria Kotnik. Mamica enoletnega Maja je že nekajkrat kariero skorajda obesila na klin, a sreča je na strani pogumnih. Trud, odrekanja in neuklonljiva volja so bili danes poplačani in okrašeni z bronasto kolajno, ki odseva kot čisto zlato.

Na igre četrtič, a pri “stranskih” vratih

Ko je 18. januarja izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije potrdil seznam slovenskim potnikov na 24. zimske olimpijske igre, na njem ni bilo Glorie Kotnik. Šele nekaj dni kasneje, ko je bila odobrena dodatna kvota deskarjev, se je njeno ime znašlo na seznamu. Njen sinček Maj takrat ni upihnil še niti prve svečke.

Za 32-letno Glorio so to sicer že četrte olimpijske igre, pred Pekingom je moči merila že v Vancouvru, Sočiju in Pjongčangu. Doslej se Kotnikovi tudi na svetovnih prvenstvih še ni uspelo povzpeti na zmagovalni oder, trikrat se je sicer pomerila v malem finalu, vendar ji brona žal ni uspelo ujeti.

Šele nekaj dni kasneje, ko je bila odobrena dodatna kvota deskarjev, se je njeno ime znašlo na seznamu. Njen sinček Maj takrat ni upihnil še niti prve svečke.

Glorii je danes, v najpomembnejšem trenutku, uspel veliki met. Po polfinalnem porazu proti Danieli Ulbing je namreč v boju za bron premagala Nizozemko Michelle Dekker in ob zmagoslavju Ester Ledecka, v solzah prišla bronastega uspeha kariere. Te se niso posušile še dolgo po zaključku tekme, težko je namreč dojela, da so se ji uresničile sanje.

Izgorelost, poškodba in sladko materinstvo

Bronasto odličje, ki ga bo Gloria odnesla domov k partnerju Željku Steviču ter sinčku Maju pa ni le plod garanja. Spremljajo ga tudi težave, po katerih bi večina že odvrgla športno puško globoko v koruzo.

2015 je Kotnikova utrpela težko poškodbo kolena, po kateri je kazalo, da na tekmovalno desko ne bo več stopila. To je bilo le eno grenko zrno na Gloriini težki športni poti. Ob stalnem težkem pridobivanju finančnih sredstev se je leta 2018 srečala s hudo izgorelostjo in znova je kazalo, da se ne bo zlahka postavila na noge. Ob deskanju, redni službi ter študiju menedžmenta ter ob krpanju finančnih sredstev je kazalo, da bo kariero obesila na klin.

Njenemu največjemu uspehu je nemara botrovala osebna sreča, Gloria je namreč pred malce več kot letom dni prvič postala mama in je tudi prva Slovenka, ki je po porodu odšla na olimpijado in osvojila odličje.

“2021 je bilo za nas najbolj posebno, čudovito in ljubezni polno leto. Tako se danes tudi zaključuje. 🤍
Dobila sva najlepše možno 🎁, najinega malega zmajčka, ki naju razveseljuje prav vsak dan. Hvaležna sem za vse lepe trenutke z mojimi najdražjimi in upam, da bo tudi leto 2022 tako čarobno.”

Kotnikovi se bo prav zaradi njenih fantov verjetno precej mudilo domov.

Največji dosežek v življenju me čaka doma, medalja pa je nagrada za ves trud. Sploh ne morem dojeti, da je res.

Ko se je znova postavila na noge, je nekako le našla dodaten športni motiv, energijo in tudi pravo strokovno in moralno podporo. Vrnila se je v deskarsko karavano. Pri tem sta ji pomagala smučarski strokovnjak Aco Sitar ter oče Peter Kotnik, sicer priznani deskarski trener, ki službuje na Kitajskem, poroča N1. Ko je postala mama, je to, razumljivo, označila za največji uspeh. A tudi lakota po športnih uspehih je ostala.

Veliki povratek

Kljub skoraj nepremagljivim oviram, se je vrnila. Na treninge in tekme je pogosto potovala s sinom. Nato je prišla olimpijska priložnost. In … “Neverjetno. Sploh ne morem verjeti. To kolajno podarjam tistim, ki so mi vseskozi stali ob strani. To je za moje najbližje,” je v solzah v prvi izjavi dejala za TV Slovenija. “Največji dosežek v življenju me čaka doma, medalja pa je nagrada za ves trud. Sploh ne morem dojeti, da je res!”