Slovenci so se v ekipni preizkušnji borili predvsem z Norvežani. Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so po včerajšnjem zmagoslavju dominirali tudi danes na ekipni tekmi finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. V norveški ekipi sta sicer odlično nastopila svetovni prvak v poletih Marius Lindvik in Halvor Egner Granerud.

Žiga Jelar je v drugi seriji poletel do 227 metrov, Peter Prevc do 236, Timi Zajc 241, Anže Lanišek pa 237,5 metrov. Slovenci so na koncu skupaj nabrali 24,2 točke prednosti pred Norvežani ter 56,9 pred tretjeuvrščenimi Avstrijci, pri katerih je blestel svetovni rekorder Stefan Kraft.

Granerud poskrbel za napetost na koncu

Lindvik, svetovni prvak v poletih in olimpijski prvak z velike naprave, ki je bil v prvi seriji najboljši med vsemi, je tudi v finalu pokazal izjemen polet do 241,5 metra. Petkov zmagovalec Jelar, ki je dan pred tem z 239 metri dosegel osebni rekord, je za njim poletel do 227 metrov, kar je pomenilo, da je Slovenija zdrsnila na drugo mesto in za Norveško zaostajala za 5,2 točke.

V drugi skupini je za Slovenijo nastopil kapetan ekipe Prevc, ki se je v petek z drugim mestom prvič po letu 2020 spet povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala. V finalu je poletel kar do 236 metrov, se komajda obdržal na nogah, a kljub temu popeljal Slovenijo spet na prvo mesto. Prednost je povišal na kar 25,1 točke prednosti.

Tretji v slovenski vrsti je nastopil svetovni podprvak v poletih Zajc. Rokavico mu je z izjemnim poletom 231,5 metra vrgel Norvežan Johann Andre Forfang, Zajc pa je za njim pristal kar pri 241 metrih. Slovenija je pred nastopi zadnje skupine prednost povišala na 34 točk.

V zadnji skupini se je od smučarskih skokov poslovil Daiki Ito. Šestintridesetletni Japonec, štirikratni zmagovalec tekem svetovnega pokala ter svetovni prvak s tekme mešanih ekip 2013 ter dobitnik ekipnega brona v Sočiju 2014, je po poletu do 197,5 metra v izteku letalnice bratov Gorišek končal na ramenih moštvenih kolegov in pomahal skokom v slovo.

Halvor Egner Granerud je v boju za zmago za Norveško poletel kar do 242 metrov, pri čemer je pristal v telemarku. Lanišek se ni ustrašil izziva in je poletel do 237,5 metra za zanesljivo zmago Slovenije.

Vodili že po prvi seriji

Lindvik, svetovni prvak v poletih in olimpijski prvak z velike naprave je v prvi skupini poletel do 240 metrov in popeljal svojo reprezentanco s kar 20 točkami naskoka na vrh. Petkov zmagovalec Jelar, ki je dan pred tem z 239 metri dosegel osebni rekord, je namreč poletel do 224,5 metra.

V drugi skupini je za Slovenijo nastopil Prevc, ki se je v petek z drugim mestom prvič po letu 2020 spet povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala. Tokrat je poletel 226 metrov in Slovenijo za sedem desetink točke popeljal na vrh pred Norveško.

Tretji v slovenski vrsti je nastopil svetovni podprvak v poletih Zajc, ki je danes – Norvežan Johan Andre Forfang (226 m) in Slovenec sta skočila z mesto nižjega zaletišča – poletel do 240,5 metra, kar je bila daljava dneva, in Slovenijo utrdil na vrhu s 17,8 točke prednosti.

V zadnji skupini je Halvor Egner Granerud v boju za zmago za Norveško poletel kar do 244 metrov, nato pa je žirija tekmovanja za mesto znižala nalet pred Laniškom. Slednji je poletel do 222,5 metra in Slovenijo obdržal na prvem mestu s 15,6 točke prednosti.

V nedeljo bo v dolini pod Poncami le še zadnje dejanje sezone 2021/22 – posamična tekma najboljše trideseterice svetovnega pokala, poroča STA.