Drugi tekmovalni dan na tekmah svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu na Mariborskem Pohorju, je prinesel štiri končne odločitve, od katerih so kar tri dobili Francozi. V ženski mladinski in članski konkurenci sta slavili Leona Pierrini in Marine Cabirou. Pri moških je bil pri članih najboljši Loris Vergier, pri mladincih pa je zmagal Irec Oisin O’Callaghan. Za slovensko uvrstitev dneva je s petim mestom poskrbela Monika Hrastnik.

Tekmovalcem je nekaj preglavic povzročalo vreme, saj je bilo na progi precej blata, a to izvedbe tekme ni zmotilo. Štart je bil nad Trikotno jaso, cilj pa v izteku Čopove proge. Kot smo povedali že v uvodu so se na njej najbolje znašli tekmovalke in tekmovalci iz Francije. Najprej je bila na sporedu ženska preizkušnja v, kateri smo imeli Slovenci dve železi v ognju, in sicer Špelo Horvat ter bronasto z zadnjega svetovnega prvenstva Moniko Hrastnik. Prva je zasedla solidno deseto mesto, druga pa je po padcu končala na odličnem petem mestu. Po koncu vožnje sta bili obe zadovoljni z dejstvom, da je organizatorjem tekmo sploh uspelo izpeljati.

Sezona se je začela, ko bi se že morala zaključevati

»Ob takšnem času smo običajno zaključevali sezono, medtem ko se je letos šele dobro začela. Gorsko kolesarstvo je poletni šport, vendar se tekmovalci pogosto srečujemo z zimskimi razmerami,« je dejala Horvatova in izrazila prepričanje, da bo v nedeljo, ko je napovedano lepše vreme, prikazala še boljšo vožnjo. Podobno optimistična je bila tudi Hrastnikova: »S prikazanim sem zadovoljna, saj sem vedela, da bo proga težka. Do padca je šlo dokaj dobro, nato pa sem izgubila nekaj časa. V nedeljo bom imela še eno priložnost.« Zanimalo nas je, o čem tekmovalka razmišlja, ko se ji na progi pripeti takšna nevšečnost, kot je padec. »Ne razmišljaš o ničemer drugem kot zgolj o tem, da se čim prej pobereš in odpelješ tako, kot je treba,« je dejala Hrastnikova. Na vrhu smo videli dvojno francosko zmago, saj je drugo mesto za zmagovalko Marine Cabirou osvojila njena rojakinja Myriam Nicole. Tretja je bila Avstralka Hannah Tracey.

Pri moških popolna prevlada Francozov

V moški konkurenci sta slovenske barve zastopala Luka Berginc in Jure Žabjek. Berginc je svoje cilje izpolnil že z uvrstitvijo na tekmo, na kateri je dosegel končno 40. mesto, Žabjek pa je bil petnajsti, s čimer je za šest mest izboljšal lansko uvrstitev na Pohorju. »Na dirko sem šel povsem sproščeno in neobremenjeno. Vedel sem, da če mi uspe priti v finale, se lahko sprostim. Glede svojega nastopa lahko rečem, da bi si želel prikazati več, vendar sem kljub temu zadovoljen,« je bil kratek Berginc.

Žabjek je bil na začetku svoje vožnje nekoliko počasnejši, vendar je nato stopnjeval ritem. Vprašali smo ga, kakšne razmere so vladale na progi ob njegovem nastopu. »Razmere so bile precej bolj zahtevne kot včeraj, saj se blato sprijema. Proga je zaradi tega počasnejša in manj tekoča. V zgornjem delu sem napravil veliko napako, ob kateri sem izgubil nekaj hitrosti, saj me je zaneslo z linije. Tudi naprej ni šlo brez napak, a sem napadel, toda proga ni dopuščala hitrejše vožnje,« je dejal Žabjek. Prva tri mesta so pripadla Francozom Lorisu Vergierju, Remiju Thirionu in Thibautu Dapreli. S tem so potrdili, da je Francija velesila v gorskem kolesarstvu. Najhitrejši v kvalifikacijah, Britanec Reece Wilson ni štartal, saj se je poškodoval na treningu, poleg tega pa ima tudi pretres možganov.

V mladinski konkurenci slavila Pierrinijeva in O’Callaghan

Poleg članskega je potekalo tudi tekmovanje v mladinski konkurenci, kjer je pri ženskah slavila Leona Pierrini iz Francije, za njo pa sta se zvrstili Belgijka Siel Van Der Velden in Nemka Anastasia Thiele. Pri moških je bil najboljši Irec Oisin O’Callaghan, drugo in tretje mesto pa sta zasedla Britanec Dan Slack in Portugalec Nuno Reis.

Jutri bodo na Mariborskem Pohorju potekale razvrstitvene vožnje in kvalifikacije za nedeljski tekmi v mladinski in članski konkurenci.