Danes so se v Celju pomerili mariborski in celjski nogometaši, v že 33. krogu Prve Lige Telekom Slovenije, Mariborčani so si tako še pred koncem lige zagotovili naslov prvaka.

Nogometaši Maribora so v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Celje s 3:1 (0:1) in si s tem tri kroge pred koncem zagotovili 15. naslov državnega prvaka. Pred branilko naslova in drugouvrščeno Olimpijo imajo nedosegljivih 11 točk prednosti.

FOTO in VIDEO: Tako so mariborski nogometaši v Celju slavili naslov.

Maribor se je po porazu z Olimpijo proti koncu tekme pobral

Mariborčani so imeli, čeprav se na sobotnem derbiju na domačem terenu niso izkazali, že danes novo priložnost in zaključno žogo za naslov prvaka. Delo jim je olajšala kar največja tekmica Olimpija, ki je popoldne doma izgubila z Domžalami, tako da bi Mariborčani ob zmagi proti Celjanom že potrdili letošnji naslov. Tudi če bi dobili točko, pa bi bila lovorika praktično že v njihovih rokah, saj bi v tem primeru le še teorija pomagala Olimpiji do izničenja razlike devetih točk v zadnjih treh krogih. Kljub slabšemu začetku so Mariborčani na koncu stvari postavili na pričakovano mesto ter z zmago potrdili 15. naslov prvaka.

A Mariborčani so se pred tekmo zavedali, da delo ne bo lahko, nenazadnje so Celjani še v boju za nogometno Evropo.

Začetek tekme pripadel gostom

Začetek tekme je sicer pripadel gostom, prva sta vratarju Metodu Jurharju zapretila Martin Milec, njegov poskus je blokiral Lovro Cvek, ter Alexandru Cretu, a ni bil dovolj natančen.

Zato pa so domači že v prvi nevarni akciji dosegli zadetek. Z roba kazenskega prostora z desne strani je pred gol podal Mitja Lotrič, pred golom pa je bil na pravem mestu Dario Vizinger, ki je bil spretnejši od Aleksandra Rajčevića, tako da je žogo z nekaj metrov preusmeril za hrbet Kenana Pirića.

V nadaljevanju prvega polčasa so imeli terensko prednost Mariborčani, toda niso si pripravili priložnosti za izenačenje, dvakrat je poskušal Milec. Na celjski strani je po prodoru Lotriča Pirić pravočasno stekel iz vrat in žogo izbil že zunaj kazenskega prostora.

Ob koncu pa je imel dve priložnosti za Maribor še Luka Zahović, nevarnejša je bila prva, ko so Celjani pred tem izgubili žogo. Zahović je prišel do strela s kakšnih sedmih metrov, Jurhar pa je poskus ubranil. Dve minuti pozneje pa je Zahoviću s pravočasnim posredovanjem možnost strela preprečil Dušan Stojinović.

Drugi del se je pričel zelo podobno, Mariborčani težko skozi celjsko obrambo

Podobno je bilo na začetku drugega dela, Maribor je imel premoč in je nadzoroval potek dvoboja, ni pa še mogel prebiti celjske obrambe. Najbolj nevaren je bil spet Zahović, Jurhar pa dovolj zbran.

Po uri igre je gostujoči strateg Darko Milanič v igro poslal še Jana Mlakarja in Dina Hotića. Maribor je tudi s tema menjavama stopnjeval pritisk, v 74. minuti pa ga je prvič spremenil še v gol. Za 1:1 je poskrbel Jasmin Mešanović, ki je nekoliko preveč od vrat postavljenega Jurharja premagal s strelom z glavo.

Na koncu pa prepotrebna osvojitev treh točk in naslov prvaka!

Mariborčani so se sprostili, Celjani pa so kmalu klonili še enkrat. Gostje so do vodstva, ki jim je že zagotovilo naslov, prišli po kotu v 83. minuti, ko je bil pred vrati preveč osamljen Mlakar ter zadel z glavo, šok in zmedo v celjskih vrstah pa je nato kaznoval še Hotić, ki je dve minuti zatem po podaji Mešanovića natančno streljal z roba kazenskega prostora in dokončno razblinil vse dvome o zmagovalcu in prvaku za sezono 2018/19.

Celjani bodo v 34. krogu v soboto gostovali v Domžalah, Mariborčani pa bodo gostili Velenjčane.

Celje, stadion Z’dežele

Prva Liga Telekom Slovenije, 33. krog.

Celje – Maribor 1:3 (1:0)

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj).

CELJE: Jurhar, Brecl, Zaletel, Stojinović, Travner, Cvek, Pungaršek, Pišek, Lotrič, D. Štraus, Vizinger. Klop: Rozman, Štravs, R. Štraus, Ibišević, Novak, Flis, Kerin. Trener: Dušan Kosič.

NK MARIBOR: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Dervišević, Vrhovec, Cretu, Vršič, Mešanović, Zahović. Klop: Handanović, Viler, Pihler, Hotić, Kramarič, Mlakar, Tavares. Trener: Darko Milanič.

Strelci: 1:0 Vizinger (8.), 1:1 1:1 Mešanović (74.), 1:2 Mlakar (83.), 1:3 Hotić (85.).

Rumeni karton: Vrhovec (81)