Luka Dončić bo s soigralci iz Teksasa še zadnjič izzval najboljše moštvo rednega dela, doslej pa se je 23-letni Ljubljančan na odločilnih tekmah, ki v primeru poraza pomenijo slovo, zelo izkazal.

V seriji na štiri zmage sta ekipi dobili prav vsa domača srečanja, vloga favorita pa na sedmi pripada Phoenixu. Slednji je bil na domačem terenu v povprečju proti Dallasu boljši za 19 točk. Prvo domačo tekmo so dobili s 121:114, drugo s 129:109, peto v seriji pa kar s 110:80.

Dallas prepričljiv na domačem parketu

Dallas je bil na domačem parketu prav tako prepričljiv. Tretja tekma je varovancem Jasona Kidda pripadla s 103:94, četrta s 111:101, na šesti pred nekaj dnevi pa so slavili kar s 113:86.

Ključa do uspeha sta bila predvsem Dončićeva igra ter zadušljiva obramba na 37-letnem zvezdniku Suns Chrisu Paulu. Slednji se z izjemo prvih dveh tekem ni posebej izkazal, na zadnjih štirih je dosegal povprečno devet točk, zaskrbljujoč pa je podatek, da je bilo razmerje med izgubljenimi žogami ter asistencami precej slabo (18-25).

Dallas ima eno boljših obramb lige, v končnici pa so predvsem na domačih tekmah to raven še dvignili z vselej aktivnima Dorianom Finney-Smithom in Reggiejem Bullockom, ki prednjačita po odigranih minutah. Mavericks bodo morali poleg dobre obrambe v gosteh najti predvsem pravi občutek pri metu.

Ta je v gostujoči dvorani v Arizoni precej šepal. Predvsem na peti tekmi so košarkarji Dallasa zadeli le 8 od 32 metov. Tudi slovenski as Dončić v tem pogledu ne prednjači. V seriji je zadel 16 od 54 metov za tri točke, je bil pa zelo agresiven pri prodorih. Igralci Phoenixa, ta sicer na Ljubljančana pošilja ves arzenal najboljših obrambnih košarkarjev, doslej v seriji niso mogli omejiti slovenskega asa.

Dončić proti Suns v povprečju dosega 32,2 točke, 9,8 skoka in 7,5 podaje na tekmo, na odločilnih tekmah v končnici, ki v primeru poraza pomenijo izpad, pa je še posebej nevaren. Na treh tekmah je doslej v povprečju dosegal kar 39 točk. Dvakrat je serijo izgubil proti Los Angeles Clippers (2020, 2021), v tej pa je na šesti tekmi za biti ali ne biti dosegel 33 točk, 11 skokov in osem podaj. Obenem je tudi v obrambi izboljšal svojo igro, v povprečju pa ukrade 2,2 žogi na tekmo.

Sedma tekma doslej odločila 142 obračunov v končnici

Phoenix bo še naprej Dončića pokrival z Mikalom Bridgesom, Jaejem Crowderjem, Cameronom Johnsonom in ostalimi, v napadu pa bo veliko odvisno predvsem od Devina Bookerja (24,7 točke), že omenjenega Paula ter igre pod košem DeAndreja Aytona (19 točk, 9,3 skoka). Slednjega predvsem ameriški analitiki vidijo kot jeziček na tehtnici ob pomanjkanju zares dobrega visokega branilca pri Dallasu.

Sedma tekma je doslej odločila 142 obračunov v končnici NBA, Dallas je bil v njih udeležen sedemkrat in dobil štiri. Le enega od teh so dobili na gostujočem parketu, in sicer leta 2006 po podaljšku proti San Antonio Spurs (119:111). Zadnja od odločilnih sedmih tekem je pripadla Clippers lanskega junija s 126:111.

Phoenix je devetkrat kožo reševal na sedmi tekmi. Štiri je dobil, pet pa izgubil. Dvakrat je tekmo na domačem parketu izgubil, in sicer v letih 1981 in 1995. Zadnjo sedmo tekmo so sonca odigrala leta 2006 v konferenčnem polfinalu ob slavju proti LA Clippers (127:107). Domačini so skupno dobili kar 109 obračunov, 33 pa jih je pripadlo gostujočim ekipam.

V konferenčnem finalu zmagovalca že čaka moštvo Golden State Warriors, ki je s 4:2 v zmagah izločilo Memphis Grizzlies.

Na vzhodu se je v finale uvrstila ekipa Miami Heat. Tudi Floridčani še čakajo tekmeca v konferenčnem finalu. Danes ob 21.30 se bodo na sedmi tekmi merili tudi košarkarji Boston Celtics in prvaki Milwaukee Bucks.

STA