Srbskega teniškega zvezdnika Novaka Đokovića so avstralske oblasti pred sodno obravnavo pritožbe na zavrnitev vizuma znova pridržale, poročajo tuje tiskovne agencije. Đokoviću še naprej grozi izgon tik pred začetkom odprtega prvenstva Avstralije, ki se bo začelo v ponedeljek.

Srbu grozi izgon, potem ko je bil njegov vizum že drugič, odkar je vstopil v Avstralijo, preklican, vlada pa je 34-letnika označila za “grožnjo javnemu zdravju”.

Danes, kmalu po predobravnavnem naroku, se je Đoković vrnil v hotel za pridržanje priseljencev, kjer je bil že v začetku tega tedna. Tam bo ostal do sklepnega dela obravnave v nedeljo, piše britanski BBC. Na procesnem zaslišanju je sodnik David O’Callaghan določil termin za nadaljevanje postopka v nedeljo, ob tem pa dejal, da se še ni odločil, koliko sodnikov bo na obravnavi prisotnih.

Glavni del obravnave danes pozno zvečer po našem času

Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je v petek uporabil izvršna pooblastila za preklic vizuma prvega teniškega igralca sveta. Đokovićevi odvetniki so se na njegovo odločitev zaradi tako imenovane “nerazumljive” sodbe nemudoma pritožili. Glavni del obravnave je predviden za nedeljo oziroma soboto pozno zvečer po srednjeevropskem času (23.30), dodajajo tuje tiskovne agencije.

Če bo prvi tenisač sveta izgubil pritožbo, mu poleg izgona grozi še triletna prepoved vstopa v državo.

Uvodno obravnavo po Hawkovi odločitvi je sicer že v petkovih večernih urah po avstralskem času v Melbournu opravil isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi. Sodnik Anthony Kelly pa se je odločil predati primer rednemu zveznemu sodišču. Sprva je Kelly odobril zahtevo tenisača, da ga do konca postopka oblasti ne izženejo iz države, s čimer se je pred tem strinjala tudi vlada, je v petek poročal melbournski časnik The Age.

Kasneje se je na to temo oglasil tudi avstralski premier Scott Morrison, ki je dejal, da je bila ministrova odločitev posledica temeljitega premisleka. Ob hudih kritikah, s katerimi se sooča njegova vlada, ker je dovolila necepljenemu igralcu v Avstralijo, je Morrison dejal, da so “Avstralci med to pandemijo žrtvovali marsikaj in da upravičeno pričakujejo, da bomo izid teh odrekanj zaščitili”.

Svobodnega gibanja po državi in priprav je konec

Spomnimo. Vnovično pridržanje je le naslednji korak v več kot teden dni dolgi sagi o vstopu srbskega tenisača v državo. Mejna policija je necepljenemu 34-letnemu zvezdniku že 6. januarja preklicala vizum za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije covida-19.

Beograjčan bi se moral že v ponedeljek kot branilec naslova v prvem krogu Odprtega prvenstva Avstralije pomeriti z rojakom Miomirjem Kecmanovićem, a je usoda zmagovalca 20 grand slamov pod vprašajem.

Odločitev mejne policije je 10. januarja razveljavilo zvezno prizivno sodišče na podlagi ugotovitve, da Đokoviću na meji ni bila omogočena pravična obravnava. Od odločitve prizivnega sodišča pa vse do danes se je lahko Srb svobodno gibal po državi in pripravljal na prvi turnir za grand slam te sezone.