Slovenija bo danes s številnimi dogodki po državi tretjič po vrsti kot praznik slovesno obeležila Slovenski dan športa. Osrednja prireditev bo na Kongresnem trgu v Ljubljani ob deveti uri, organizirane športne aktivnosti pa se bodo izvajale tudi v Mariboru. Slovenski dan športa je sicer del Evropskega tedna športa, ki se bo začel v začetku naslednjega tedna in bo na pobudo evropske komisije trajal do 30. septembra.

Športne aktivnosti in slovesnost tudi v Mariboru

Dan slovenskega športa sovpada s prvima osvojenima zlatima olimpijskima medaljama športnikov samostojne Slovenije. Na ta dan, 23. septembra leta 2000, so prvi zlati medalji za samostojno Slovenijo na igrah v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Evropski teden športa, ki ga obeležujemo med 23. in 30. septembrom, se začenja z današnjim praznikom. Kot so ob tem zapisali na Ministrstvu za zdravje, letos izpostavljajo pomen hoje kot vsestransko koristne prometne prakse in gibalne dejavnosti, ki pripomore k ohranjanju primerne telesne mase in krepi zdravje. Hoja je primerna za večino ljudi, zanjo načeloma ne potrebujemo posebne športne opreme, izvajamo jo lahko ob vseh letnih časih. Obenem je lahko tudi prijetna družabna dejavnost, ki nas bo sprostila in nam polepšala vsakodnevne poti.

Športne dejavnosti se bodo zvrstile v štirih dnevih

Evropski teden športa je po mnenju ministrstva priložnost spremembe v življenjskem slogu na boljše. Kdor pri tem potrebuje pomoč, je v zdravstvenem domu na voljo preventivni program Skupaj za zdravje, namenjen krepitvi telesnega in duševnega zdravja. V času evropskega tedna športa bodo OKS in športne zveze z organizacijo različnih športnih dejavnosti, namenjenih tako za najmlajše kot tudi starejše, poskušali ozavestiti prebivalce o pomenu zdravega načina življenja.

Drugo leto zapored v športnem kompleksu Ljudski vrt poteka Festival Športa. Celoten športni kompleks Ljudski vrt bo namenjen športni vadbi otrok in mladine. Udeleženci bodo v športnem kompleksu Ljudski vrt preizkušali različne oblike športne vadbe. Te bodo pripravili izkušeni trenerji in vaditelji posamičnih športnih klubov in društev. Festival športa bo v Ljudskem vrtu bo potekal od četrtka, 22. septembra, do srede, 28. septembra. Festival športa je množični športni dogodek v izvedbi Športne zveze Maribor z društvi članicami ter partnerji – Zvezo mariborskih športnih društev Branik, Olimpijskim komitejem Slovenije, Šport Maribor in pridruženimi organizacijami. Vse aktivnosti bodo potekale v športnem kompleksu Ljudski vrt.

Dogodek je namenjen promociji športnega kompleksa Ljudski vrt in predstavitvi društev, ki uspešno delujejo v njem. Spoznavanje otrok s športom v Ljudskem vrtu bo potekalo štiri dopoldneve zaporedoma, s pričetkom v četrtek, 22. septembrom, ki se je nadaljevala danes ob osrednji slovesnosti, aktivnosti pa se nadaljuje še v ponedeljek in sredo, predvidoma od 9.00 do 12.00 oz. 12.30 ure.

Na stadionu Ljudski vrt danes proslavili slovenski dan športa

Organizatorji vabijo vse zainteresirane, da se jim pridružijo na športnih aktivnostih. Glavni dogodek se je sicer odvijal danes, 23. septembra, ob 9.00 na nogometnem stadionu Ljudski vrt, kjer so z učenci Osnovne šole Prežihov Voranc izvedli olimpijski protokol in proslavili slovenski dan športa.

“S Festivalom športa smo pričeli že včeraj, aktivnosti pa bodo potekale še v ponedeljek in sredo. Pričakujemo okoli 1000 otrok, povabili smo tudi vrtčevske otroke. Cilj Festival šport je približati raznovrstne športne dejavnosti čim večji populaciji otrok v v različnih starostnih skupinah, kar bo danes, na Dan slovenskega športa, še toliko bolj zanimivo,” pove Maja Bezjak z Športne zveze Maribor.

“Organizacijsko nas pri izvedbi Festivala Športa podpirajo Zveza mariborskih športnih društev Branik, Mestne občine Maribor in Fundacije za šport ter tudi delno ob podpori Olimpijskega komiteja Slovenije. Veseli smo, da Festival Športa v taki obliki letos poteka že 2. leto zapored. Prav tako smo se odločili umestiti Festival športa med Slovenski dan športa in Evropski teden športa, ki sicer poteka v naslednjem tednu. Festival Športa ocenjujemo kot velik uspeh, imamo veliko zadovoljnih šol, vsekakor pa želimo z aktivnostmi nadaljevati tudi v naslednjem letu,” še pove Bezjakova.