Slovenska karitas začenja zbiranje sredstev za pomoč trpečim v Ukrajini in poziva vse, ki želijo pomagati, da nakažejo svoj prispevek. Sredstva bodo posredovali Caritas Ukrajina, ki bo prizadetim v spopadih pomagala s hrano, pitno vodo, varno nastanitvijo in higienskimi pripomočki ter zagotovila varen prevoz ranljivih oseb do varnih območij.

Slovenska karitas vse, ki želijo pomagati, prosi in poziva, da svoj prispevek nakažejo na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 76, s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini pet evrov pa je mogoče posredovati tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Mednarodna mreža Karitas je zelo zaskrbljena zaradi posledic današnjega spopada za lokalno prebivalstvo v Ukrajini, zato je Caritas Internationalis danes objavila nujni humanitarni poziv za podporo Caritas Ukrajina, so zapisali v sporočilu za javnost.

Že prej so potrebovali humanitarno zaščito

Kot so navedli, je že pred današnjim napadom več milijonov prebivalcev potrebovalo humanitarno zaščito. Soočali so se z izgubo življenj, travmami zaradi vojne, s pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin in uničeno infrastrukturo. Caritas Ukrajina pa se od leta 2014 odziva s humanitarno pomočjo.

Caritas Ukrajina se je zlasti v vzhodni Ukrajini od poznega poletja lani pripravljala na humanitarni odziv zaradi morebitnega zaostrovanja konflikta. Usposabljala je osebje in prostovoljce, da bi povečala njihove zmogljivosti za zadovoljevanje potreb lokalnih skupnosti in okrepila svojo mrežo. Prav tako je pripravila centre za sprejem in zagotavljanje pomoči notranje razseljenim osebam. Danes pa je aktivirala svoje skupine na celotnem ozemlju Ukrajine, so še zapisali.