Zaradi ruske invazije na Ukrajino je vlada na današnji dopisni seji prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora letalom, ki so registrirana v Rusiji, in operatorjem s sedežem v Rusiji, ki jim je licenco izdal pristojni ruski organ.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je ta odločitev v skladu s prvim odstavkom 11. člena zakona o letalstvu, da se zagotovi obrambne interese Republike Slovenije v zvezi s trenutno krizo v Ukrajini.

Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije bo kot izvajalec navigacijskih služb zračnega prometa zagotovilo, da se ne bodo sprejemali načrti ruskih letov v slovenskem zračnem prostoru. V primeru, da bo rusko letalo želelo vstopiti v naš zračni prostor, mu pristojna enota službe zračnega prometa ne bo dovolila vstopa.

Za ta korak se je odločilo tudi več drugih držav EU – Poljska, Češka, vse tri baltske države, Romunija in Bolgarija -, premier Janez Janša pa ga je na Twitterju napovedal že pred nekaj urami.

Na petkovi izredni seji je sicer vlada sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru, s katerimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata.