Razkrito je ozadje afere Trener ponuja alkohol. Pobudniki gibanja Ker alkohol ni mleko so dogodek zrežirali. Poglejte video in razširite glas o problematiki alkohola v Sloveniji.

Trener otrokom ni nikoli zares ponujal alkohola, niti sam ga ni pil. Šokanten video, ki so ga zrežirali pobudniki gibanja »Ker alkohol ni mleko«, nas opozarja na zatiskanje oči javnosti pred resničnim problemom škodljive rabe alkohola – alkoholom v naših domovih in na vsakem koraku. Tudi kadar gre za osnovnošolce ali še mlajše otroke.

Alkohol dojemamo tako normalno, da je video posnetek trenerja, ki alkoholno pijačo da za piti 12-letnemu učencu, namesto šoka in upora javnosti požel odobravanje in opravičevanje trenerja. Preveri na keralkoholnimleko.si.

Pobudniki gibanja »Ker alkohol ni mleko« na podlagi zelo zaskrbljujočih podatkov najnovejših raziskav opozarjajo, kako odnos odraslih (predvsem staršev, starih staršev in skrbnikov) ključno vpliva na navade mladih in njihov odnos do alkohola. Tako je na podlagi podatkov raziskav v Sloveniji več kot šest od desetih sedmošolcev najpogosteje prvič v stiku z alkoholom doma in ne v šoli ali v družbi prijateljev.

Z napačnim zgledom nehote pripomoremo, da v povprečju otroci prvič alkohol poskusijo že pri enajstih letih. Skoraj polovica otrok, ki prične piti v osnovnošolskih letih, od njega postane zasvojena. Pri pitju v kritičnem obdobju mladostništva se namreč zasvojenost razvije že po enem letu, kar potrjujejo izsledki raziskav uglednih tujih raziskovalcev. Kot že rečeno, so ti ugotovili, da je skoraj 50 % mladih, ki so začeli piti alkohol pred 14. letom, kasneje postalo z njim zasvojenih.

Za mlade v aktivni fazi razvoja (puberteti) pa je zelo škodljivo tudi občasno pitje, saj ima alkohol zaradi škodljivega vpliva na razvijajoče se telo in razvoj možganov lahko posledice, ki trajajo vse življenje. Če bi se tega zavedali, bi nas večina najverjetneje prevzela odgovornost in ravnala drugače.

Kaj lahko skupaj spremenimo?

  1. Spremenimo zavedanje o tem, kako velik vpliv imajo različni dejavniki v času razvoja mladega človeka na njegovo tvegano ali škodljivo pitje ali nepitje alkohola. Dejstvo je, da je vsakršno pitje alkohola v času odraščanja škodljivo, zato moramo temu posvetiti posebno pozornost.
  2. Upoštevajmo 5 enostavnih korakov, ki jih lahko začnemo izvajati takoj: si.

»Ključ do sprememb je pri vsakem izmed nas. Vsak, ki se zaveda škodljivih posledic neprimernih ravnanj, se lahko spremeni in postane vzor in glasnik kampanje. Tako bo lahko slovenska družba kot celota z zgledom dosegla spremembe, ki so nujne, saj v tem primeru dejansko gre za našo prihodnost.

Ukrepati je potrebno takoj, saj mladi ne pričnejo piti sami od sebe. Zato združimo moči in skupaj dosežimo premike na področju alkohola in alkoholne politike ter vzpostavimo zavedanje, da smo vsi odgovorni za preprečevanje in zmanjševanje škode zaradi alkohola«, ob tem poudarja Žiga Regina, učitelj športne vzgoje na eni od slovenskih osnovnih šol, ki je v zgornjem videu igral trenerja.

Pobudo »Ker alkohol ni mleko« so podprle tudi številne nevladne organizacije s področja javnega zdravja, katere obljubljajo, da se bodo vključile v naslednje faze kampanje.