Deseti dan ruske invazije se več kot 66 tisoč Ukrajincev vrača iz tujine, da bi se pridružili boju. Medtem smo Slovenci v nastanitvenem centru v Logatcu sprejeli že 85 beguncev iz Ukrajine.

Veliko število otrok

V nastanitvenem centru v Logatcu je zdaj 85 beguncev iz Ukrajine, še več pa si jih namestitev išče pri sorodnikih in prijateljih, je za STA povedala direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Prvih 68 beguncev iz Ukrajine je sicer v Slovenijo prišlo v noči s torka na sredo, sprejeli so jih v nastanitvenem centru v Logatcu. Med njimi je bilo 38 otrok. Namestili so jih v prenovljen del centra, ki bo v prihodnosti namenjen namestitvi najranljivejših skupin, to je mladoletnikov brez spremstva.

Na uradu se aktivno ukvarjajo s pomočjo državljanom Ukrajine. Vzpostavili so telefonsko številko, na kateri so na voljo za vprašanja tako državljanom Ukrajine kot tistim, ki želijo nuditi pomoč. Vzpostavili so tudi klicni center, ki deluje 24 ur na dan, odgovore na najpogostejša vprašanja nudijo tudi na spletni strani, med drugim o urejanju statusa državljanov Ukrajine, urejanju vstopa v državo in postopkih priznanja mednarodne zaščite.

Na uradu so se v sredo sestali tudi z nevladnimi organizacijami, ki so se po besedah Štrukljeve zelo dobro organizirale in vzpostavile mrežo prostovoljcev, ki bodo nudili pomoč tako pri zagotavljanju psihosocialne oskrbe kot pri razdeljevanju materialne pomoči.

Ukrajinci se vračajo, da bodo branili državo

Več kot 66.200 Ukrajincev se je vrnilo iz tujine, da bi se pridružili boju proti Rusiji, je danes sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Pri tem pa ukrajinske oblasti opozarjajo, da je moskovska ofenziva deseti dan osredotočena na popolno obkolitev glavnega mesta Kijev in drugega največjega mesta Harkov.

66.224 ljudi se je doslej vrnilo iz tujine, da bi branili svojo državo pred rusko invazijo. To predstavlja dodatnih 12 borbenih in motiviranih brigad,” je na Twitterju zapisal Reznikov.

Ofenziva Moskve s podporo letalskih sil in uporabo visoko natančnega orožja vstopa v svoj deseti dan, Rusija pa si še naprej prizadeva, da bi popolnoma obkolila Kijev in Harkov. Prav tako ruske čete še vedno poskušajo doseči administrativne meje Luganske in Donecke regije, da bi vzpostavile kopenski koridor od priključenega Krima do separatističnih regij.

Tretji krog pogovorov med Ukrajino in Rusijo v Belorusiji bo predvidoma potekal konec tedna. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak je dejal, da Ukrajina ne bo izpolnila strogih zahtev Rusije, čeprav so bila zadnja pogajanja presenetljivo konstruktivna, poroča Reuters.

Predsednik Volodimir Zelenski ne bo popuščal in dovolil, da bi Rusija degradirala naš boj za ozemeljsko celovitost in svobodo,” je poudaril.