Minister za zdravje Poklukar je po redni seji vlade na novinarski konferenci povedal, da so bile sprejete izjeme ob nošenju zaščitnih mask. Mednje spadajo učenci, dijaki, študenti in učitelji. Ukrep začne veljati v ponedeljek.

To velja za ves čas izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa. Maske pa morajo še vedno nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, npr. klinična praksa, vaje ipd.,” je dejal minister.

Kot je rekel minister so epidemiološke razmere relativno ugodne. Včeraj je bilo potrjenih 23 % manj okuženih kot pred tednom dni, število covid pacientov na intenzivni terapiji se je znižalo pod 100, zaprli so intenzivne oddelke v SB Slovenj Gradec in v SB Izola.

Sprejeti odlok po njegovih besedah jasno določa tudi način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih. Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračun, je poudaril. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil.

V navedenih institucijah pa pogoja PCT pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe ni treba izpolnjevati.

Digitalno covid potrdilo EU se lahko izda tudi na podlagi pozitivnega rezultata HAGT testa, ki je bil izveden od 30. januarja 2022 naprej.

Minister je spregovoril tudi o novem cepivu Nuvaxovid proizvajalca Novavax. Gre za proteinsko cepivo, ki je izdelano z biotehnologijo in je zato drugačno od mRNA in vektorskih cepiv. Kot je pojasnil Poklukar deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covid-19. Cepivo je registrirano za uporabo pri osebah starejših od 18 let. Potrebna sta dva odmerka cepiva, s presledkom najmanj tri tedne. Cepivo je že bilo razdeljeno cepilnim centrom, ki so ga naročili.

“Za zaščito ni nikoli prepozno”

Ob tem je poudaril, da ni za cepljenje in za zaščito nikoli prepozno. “Vsak odmerek in vsak dan šteje, zato vabim vse tiste, ki morda bolj zaupate tej vrsti cepiva, da se odločite za cepljenje. Seveda pa so tudi vsa ostala cepiva, ki so na voljo v Sloveniji varna in učinkovita,” je dejal minister.

Ob tem je poudaril, da je Evropska agencija za zdravila 24. 2. 2022 priporočila Evropski komisiji odobritev uporabe cepiva Comirnaty tudi za poživitvene odmerke za mladostnike, stare 12-17 let ter uporabo cepiva Moderne za otroke 6-11 let v polovičnem odmerku. Posvetovalna skupina za cepljenje je zato skladno s tem posodobila priporočila.

Dotaknil se je tudi druge krize

Kot je povedal minister, pa se trenutno soočamo s še eno krizo, in sicer vojno v Ukrajini. “Ostro obsojam napade agresorjev v Ukrajini,” je pokomentiral Poklukar. “V zdravstvu morda še težje kot kje drugje razumemo vojne grozote. Zavedamo se, da je življenje slehernika sveto. Nasilje se vedno lahko ustavi, če nas vodi humanost in spoštovanje človekovih pravic. Naj se nasilje v Ukrajini ustavi še danes.”

Povedal je, da so se v zdravstvu že začeli pripravljati na morebitno krizo in prihod beguncev. Ti so namreč upravičeni do nujne medicinske pomoči in neodložljivih zdravstvenih storitev. Do zdravstvene oskrbe so upravičeni tudi otroci in mladostniki.

Aktivirali so tudi pripravo na izredne dogodke, ki se lahko zgodijo v zdravstvu zaradi kibernetskih napadov.