NSi bo po besedah predsednika stranke Mateja Tonina presenečenje naslednjih volitev. “Ima odličen program in sposobne ljudi. Mi to imamo, imamo ekipo, ki zna in zmore. Narediti moramo vse, da bo NSi del vladne koalicije tudi v prihodnosti,” je bil na današnji programski konferenci stranke odločen Tonin.

Moralna dolžnost Slovenije, da pomaga Ukrajini

Tonin se je v svojem govoru po potrditvi programa ozrl na zadnji dve leti mandata, na epidemijo in vojno v Ukrajini. Ponovil je, da je moralna dolžnost Slovenije, da Ukrajini pomaga, dolžnost Slovenije in Evrope pa, da Ukrajincem da upanje z evropsko perspektivo.

Nanizal je nekaj dosežkov aktualnega mandata in izpostavil nekaj poudarkov volilnega programa, ki so ga potrdili danes, med drugim premik od državnega k vsem dostopnemu javnemu zdravstvu. Izpostavil je, da ima NSi dober program in ekipo, potrebujejo pa še samozavest.

Dotaknil se je tudi njihovih kritik Levice. Kot je pojasnil, so bili v tej kritiki tako odločni, ker se je prvič izkazala možnost, da bodo del vlade. “Dolžni smo bili opozoriti na njihov program,” je dejal in ocenil, da je ta neustaven in škodljiv za prihodnji razvoj Slovenije in vse prihodnje investicije.

Kandidiranje vseh aktualnih ministrov

Po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja si v NSi želijo Slovenijo, v kateri bo hitro in učinkovito poskrbljeno za najšibkejše in v kateri bodo pomagali napadenim. “Želimo si državo, v kateri bomo lahko zdravim in dela zmožnim ljudem dali jasen signal, da je zanje delo in ne socialna pomoč. Delali bi tudi na tem, da bi bili odnosi v družini še boljši. Želimo si tako močno NSi, da bo lahko sodelovala tudi v naslednji vladi,” je dejal.

Poslanec NSi Jožef Horvat je ocenil, da Slovenija in Evropa brez krščanstva ne moreta obstajati. Po njegovih besedah so prav krščanski demokrati pred 30 leti vodili proces osamosvojitve Slovenije. Izpostavil je tudi širitveni proces EU, ne v teritorialnem smislu, ampak v smislu širjenja vrednot.

Prepričan je, da bo NSi znova prišla v parlament in da bo sodelovala tudi v bodoči vladi.

Na današnji konferenci so predstavili tudi končno kandidatno listo. Kandidirali bodo vsi aktualni ministri. Tonin v Kamniku in Kranju, Vrtovec v Ajdovščini, Cigler Kralj v okraju Ribnica-Dobrepolje in Domžale 1, Jože Podgoršek v Ljubljani (okraj Šiška 4), kandidiral pa bo vendarle tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, in sicer v Mozirju.

STA