Ste vedeli, da vam v kolikor ste preboleli covid, nato pa prejeli še dva odmerka cepiva (ali en odmerek cepiva Johnson), PCT potrdilo velja neomejeno? Če ste se najprej odločili za cepljenje, potem pa žal tudi zboleli, vam potrdilo ne velja neomejeno, temveč le šest mesecev po potrjeni okužbi. Zakaj je temu tako, smo preverjali pri odgovornih odločevalcih.

Ministrstvo odgovarja

Situacijo je na eni izmed tiskovnih konferenc vlade najprej komentirala dr. Mateja Logar iz svetovalne skupine. Razloga za to odločitev takrat ni poznala, zato je svetovala, naj se s tem vprašanjem obrnemo na NIJZ, ki naj bi poznal podlago za to odločitev.

Ministrstvo je vezano ne EU odredbo

Izkazalo se je, da tega podatka nima niti NIJZ, svetovali so nam, naj se z vprašanjem obrnemo na Ministrstvo za zdravje (MZ). Zanimalo nas je predvsem, ali za tako odločitev obstaja strokovna podlaga, morda raziskave, ki potrjujejo, da je v primeru C+C+P zaščita posameznika toliko manjša, da potrdilo velja manj časa.

Na MZ so maribor24.si pojasnili: “Glede pravil za izdajo EU potrdila smo vezani na EU uredbo, ki določa, da se prebolelost v povezavi s cepljenjem v kombinaciji, ki omogoča neomejeno veljavnost, prizna le v zaporedju, da je oseba najprej prebolela, nato bila pravočasno cepljena s prvim odmerkom, nato pa še z drugim (P+C+C).”