Pripravljenost na izredni dogodek v Sloveniji in soseski je splošna in v skladu z vzpostavljenimi varovalnimi protokoli. Tablet kalijevega jodida je v Sloveniji dovolj in se ga ne naroča dodatno.

Zaščita v primeru jedrske nesreče

Tablete kalijevega jodida (KJ) se uporabljajo za zaščito ščitnice pred radioaktivnim jodom. V primeru jedrske nesreče se lahko v okolje sprosti znatna količina radioaktivnega joda, ki potem v naše telo vstopi z vdihavanjem, hrano in vodo, so na spletni strani zapisali na Ministrstvu za zdravje.

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve skrbi za skladiščenje zalog kalijevega jodida, ki jih je dovolj za prebivalce Republike Slovenije do dopolnjenega 40 leta starosti. Zaloge teh tablet so regijsko porazdeljene in se shranjujejo v določenih bolnišnicah.  

Radioaktivni jod se nabira v ščitnici in jo lahko poškoduje ali povzroči rak ščitnice v prihodnjih letih. Če pa oseba pred vnosom radioaktivnega joda zaužije tableto neradioaktivnega KJ, se ščitnica zasiči z neradioaktivnim jodom in je s tem zaščitena, dodatne količine joda pa se izločijo iz telesa. Ministrstvo za zdravje trenutno še pridobiva informacije, ali bi bil v primeru izstrelkov z jedrsko konico v oblaku po eksploziji prisoten tudi radioaktiven jodid, pred katerim bi bila zaščita s stabilnim jodidom smiselna.

Poudariti je treba, da tablete KJ ščitijo samo pred radioaktivnim jodom, ne pa tudi pred drugimi radioaktivnimi snovmi. Tablete KJ tudi ne ščitijo pred zunanjim sevanjem.

Tablete so namenjene le mlajšim od 40 let

Ukrep jodne profilakse je pripravljen na podlagi smernic Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) in je namenjen za zaščito prebivalcev mlajših od 40 let, saj je nevarnost kopičenja radioaktivnega joda v ščitnici pri starejših bistveno manjša. Le-to je zelo nevarno pri dojenčkih in majhnih otrocih, ki se zmanjšuje postopoma do 20 leta in naj bi popolnoma prenehala do 40 leta starosti, še pojasnjujejo na ministrstvu.

Le-to je zelo nevarno pri dojenčkih in majhnih otrocih, ki se zmanjšuje postopoma do 20 leta in naj bi popolnoma prenehala do 40 leta starosti.

Tablete je treba zaužiti ob pravem času, to pomeni ne prezgodaj in ne prepozno, še opozarjajo. Najbolj so učinkovite, če se jih zaužije nekaj ur pred izpostavljenostjo radioaktivnemu jodu. Zaužitje več kot dva dni pred izpostavljenostjo radioaktivnemu jodu je neučinkovito, prav tako zaužitje, ki je nekaj ur prepozno. Zaužitje tablet KJ, takoj ob izpostavljenosti radioaktivnemu jodu je še vedno smiselno, ampak je zaščita manj učinkovita.

able KJ lahko povzročijo resne stranske učinke, zato je uporaba priporočena samo, če so predvidene doze sevanja na ščitnico zelo visoke. Zato osebe, ki mogoče že imajo tablete KJ doma, teh nikakor ne smejo zaužiti na lastno pest, temveč samo po priporočilu strokovnjakov.