Nedavna raziskava je pokazala, da smo Slovenci po količini popite kave na prebivalca na petem mestu na svetu.

V zadnjih letih je kava postala več kot le jutranji ritual. Postala je nepogrešljiv del življenja mnogih Slovencev.

Na prebivalca v povprečju porabimo 6,1 kilograma kave na leto, kar nas uvršča med največje ljubitelje kave na svetu. Po podatkih podjetja World Statistics, smo celo na petem mestu po količini popite kave. To je presenetljivo, saj smo se s tem uvrstili pred države, ki že od nekdaj veljajo za velike ljubiteljice kave. Med te države spadajo na primer Bosna in Hercegovina, Srbija, Brazilija, Italija in celo Turčija.

Severna Evropa na vrhu lestvice

Vrh lestvice razkriva zanimiv vzorec. Prva štiri mesta zasedajo države s severa Evrope – Finska, Norveška, Švedska in pa severovzhodna Nizozemska.

Kava in zdravje

Ne glede na to, zakaj Slovenci tako radi pijemo kavo, je pomembno razmisliti o tem, kakšen vpliv ima na zdravje. Raziskava iz leta 2017 je namreč pokazala, da ima kava mnogo pozitivnih učinkov na zdravje. Naj bi celo zmanjšala tveganje za nastanek različnih vrst raka, vključno z rakom prostate, in pa tveganje za zamaščena jetra in cirozo.

Kava torej, če jo uživamo zmerno, lahko prispeva k boljšemu zdravju. Prekomerno uživanje kofeina pa lahko povzroči tudi neželene učinke, kot je povečan srčni utrip in pri nekaterih celo nespečnost.