V času, ko se soočamo z raznimi podnebnimi spremembami in vse pogostejšimi vremenskimi nevšečnostmi, se zdi, da se po spletu širijo številne teorije zarot. Te teorije pogosto temeljijo na neresničnih ali napačnih informacijah, in ena izmed najnovejših, ki je pritegnila pozornost, je povezana s kondenzacijskimi sledmi. Da pa tudi znani Slovenci niso imuni na širjenje teh idej, je pred parimi dnevi dokazal pevec Werner Brozović s svojo kontroverzno objavo na Facebooku.

Izvor kondenzacijskih sledi

V nedeljo, 21. aprila 2024, so ljudje na nebu opazili neobičajne kroge. Izkazalo se je, da so te sledi nastale zaradi posebnega letala, ki je spremljalo dirko WRC-relija na Hrvaškem in krožilo za namene neposrednega TV-prenosa. Čeprav je bil razlog sicer jasno pojasnjen, se Werner Brozović s tem ni strinjal. Podvomil je v uradno razlago, poroča Metropolitan.

V svoji objavi na Facebooku je zapisal: "A vam res lahko 'teoretiki programiranih ovčk' prodajo, da so to sledi, ki jih letala puščajo za sabo za namene posredovanja TV-signalov?" Brozović pa je med drugim tudi postavil vprašanje: "Kam je izginila zdrava kmečka pamet?", s čimer je izrazil svoje dvome o logičnih pojasnilih, ki so jih posredovali strokovnjaki.

Znanost ali "zdrava kmečka pamet"?

"Zdrava kmečka pamet" je fraza, ki pogosto nakazuje na preprost in logičen način razmišljanja. Toda znanost, zlasti tista, ki se ukvarja s tehnologijo, ne deluje na podlagi preprostih rešitev. Tehnologije, ki omogočajo prenos TV-signala z letala na tla na primer, temeljijo na natančnih fizikalnih zakonih in kompleksnih izračunih. To ni nekaj, kar bi lahko razumel vsakdo brez specializiranega znanja.

Brozovič je v svoji objavi nadaljeval z vprašanjem: "Kdaj boste razumeli, da vam je vse zlagano, na vseh področjih," in dodal, da stroka laže zaradi "ega in denarja." V svetu, kjer so vremenske spremembe realnost in se ljudje vse bolj zanašajo na strokovno znanje, je pomembno razlikovati med dejstvi in teorijami. Četudi je včasih "zdrava kmečka pamet" uporabna, je pomembno, da se zavedamo, da so določeni procesi in tehnologije veliko bolj kompleksni, kot si lahko predstavljamo.

"Vsi tisti ki jih pa boli resnica in sem prizadel njihov ego z zapisom prosim, da odpeketate in ne zdravite svoj kompleks spodaj v komentarjih, ker je to moja FB stran in bom napisal tisto kar mislim..MOJ ZID MOJA PRAVILA," je zaključil zapis in poudaril, da bo vsak neprimeren komentar takoj blokiran in izbrisan.