Slovenska smučarska središča so se že začela pripravljati na novo zimsko sezono, glede katere pa je še veliko neznank.

Foto: Visit Pohorje

Po dveh letih protikoronskih ukrepov jih tokrat skrbijo predvsem visoke cene energentov. Ponekod so zato že napovedali podražitev vozovnic, računajo pa tudi na ukrepe države.

V nekaterih gorskih centrih se še niso poslovili od poletne sezone, s katero so letos žičničarji večinoma zadovoljni, četudi je bila marsikje nekoliko slabša od lanske. Boljša od lanske je bila poletna sezona na Kaninu, kjer so obratovali ves čas od 20. maja do 4. septembra, z izjemo treh dni zaradi slabega vremena. Sedaj pa gondola obratuje le še ob vikendih.

Prepeljali so 30.000 potnikov, kar je 12.000 več kot lani poleti, in v kar 90 odstotkih so bili potniki tujci. “To poletje je bilo z visokimi temperaturami in lepim vremenom naklonjeno visokogorju,” je za STA povedala direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič, ki je bila s poletno sezono zadovoljna tudi zato, ker niso imeli nobenega izpada krožno kabinske žičniške naprave, ki bo prihodnje leto stara 50 let.

Na Pohorju bodo smučarske vozovnice dražje

Direktor družbe Vabo, ki upravlja s smučiščem Kope, Boštjan Paradiž upa, da bo prišlo do regulacije cen elektrike. “To je edini način, da bomo lahko normalno delali naprej,” je dejal za STA, prepričan, da mora država odločitev o tem nujno sprejeti vsaj do začetka novembra. “Ne rabimo subvencij ali miloščin, samo normalne tržne pogoje, da bomo lahko normalno delali,” je dejal.

Kot je pojasnil, trenutnega povišanja cen elektrike nikakor ne morejo prenesti na cene vozovnic, saj bi to pomenilo popolno nekonkurenčnost slovenskih smučišč. Enako je povedala Božič Badaličeva, pri čemer se na Kaninu nagibajo k temu, da letos sploh ne bi dražili smučarskih vozovnic, saj se tudi na italijanski strani smučišča niso odločili za to.

So se pa za dvig cen vozovnic odločili na Pohorju. “Po občutni podražitvi energentov, še zlasti nekajkratnem dvigu cen električne energije, je bil upravljavec žičnic in smučišč na Pohorju zaradi pokrivanja stroškov zimske sezone primoran povišati cene smučarskih vozovnic. Čeprav so se te povišale tudi za 20 odstotkov, je to bistveno manj od podražitve energentov, s katero je bil soočen upravljavec,” so pojasnili v Javnem holdingu Maribor.

Tudi poletna sezona v Bike parku Pohorje se bo nadaljevala, dokler bodo razmere to dopuščale. Letošnji obisk je bil primerljiv z letom pred tem. Zelo dober je bil spomladi v začetku sezone, ko kolesarski parki v sosednjih državah še niso bili odprti, podobno pa pričakujejo tudi v jesenskem času, ko bodo višje ležeči parki v tujini že zaprti.

Tudi v RTC Krvavec jih skrbijo cene energentov, so se pa odločili, da “neke enormne podražitve dnevnih smučarskih vozovnic ne bo, mogoče kakšen evro ali dva, tako kot je običajno vsako leto”. Računajo namreč, da jim bo država zagotovila pomoč v obliki, kot je predvidena za ostalo gospodarstvo ali pa glede na specifičnost panoge mogoče celo več.

Nekoliko slabša od lanske je bila letošnja poletna sezona na Rogli, v Cerknem in na Kopah, kjer se je poznal izpad turističnih bonov. Kljub temu pa so bili z obiskom zadovoljni. Prav tako zadovoljni so na Krvavcu, kjer so poletno sezono zaključili prejšnji konec tedna.

STA