Slovenija je ponoči v nastanitvenem centru v Logatcu sprejela 68 beguncev iz Ukrajine, od tega 38 otrok. Gre za člane nogometnega kluba, nastanili so jih v prenovljen del centra, nudili jim bodo vso potrebno materialno oskrbo, prehrano in zdravstveno oskrbo, je danes zatrdila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Otroci, trenerji, spremljevalci, mame

Skupina beguncev je v Slovenijo prispela danes ponoči, Štrukljeva pa je, kot je v zatrdila v današnji izjavi za medije, tudi sama že govorila z njimi. Ob otrocih so v skupini sicer prispeli tudi trenerji, spremljevalci in nekaj mamic z otroki.

Po njenih besedah si člani nogometnega kluba želijo predvsem igrati nogomet, zato so se povezali z Nogometno zvezo Slovenije, kjer so jim zatrdili, da bodo otrokom omogočili treniranje in prijateljske tekme.

Prispele begunce so nastanili v prenovljen del centra v Logatcu, ki bo v prihodnosti namenjen nastanitvi najranljivejših skupin, to je mladoletnikov brez spremstva, je pojasnila Štrukljeva. Hkrati je zavrnila vse očitke, da naj bi bili begunci nezadovoljni z nastanitvenimi kapacitetami. “Prostori so popolnoma novi, pri tem je bistveno, da jim je Slovenija nudila zaščito in da so tukaj na varnem,” je poudarila.

Več Ukrajincev na poti v Slovenijo

Kot je še dejala v današnji izjavi, se na uradu za oskrbo in integracijo migrantov aktivno ukvarjajo s pomočjo državljanom Ukrajine. V nedeljo so vzpostavili tudi telefonsko številko, na kateri so na voljo za vsa vprašanja tako državljanom Ukrajine kot tudi tistim, ki želijo nuditi pomoč.

Danes pa so po njenih besedah vzpostavili tudi klicni center, v katerem so 24 ur na dan na voljo za vsa morebitna vprašanja, prejeli so že 400 klicev. Na spletni strani pa ponujajo tudi odgovore na najpogostejša vprašanja, med drugim o urejanju statusa državljanov Ukrajine, urejanjem vstopa v državo in postopki priznanja mednarodne zaščite

Danes so se na uradu sestali tudi z nevladnimi organizacijami, ki so se po besedah Štrukljeve zelo dobro organizirale in vzpostavile tudi mrežo prostovoljcev, ki bodo nudili pomoč tako pri zagotavljanju psihosocialne oskrbe kot tudi pri razdeljevanju materialne pomoči.

V naslednjih dneh sicer pričakujejo, da se bo število beguncev iz Ukrajine povečalo, saj so že obveščeni, da so ti na poti.