Tudi Slovence očitno skrbi, da bo prišlo do jedrske vojne, ki nas bi dosegla. Po poročanju Slovenskih novic so namreč v zadnjih dneh lekarne v Sloveniji prejele vprašanja o nakupi kalijevega jodida. Toda kot pojasnjujejo lekarne, le-tega ni na zalogi in se ga načeloma v Sloveniji ne da dobiti, razen za določene izjeme

Protokol narekuje, da so upravičeni samo tisti v bližini nesreče

Slovenija ima pripravljen protokol, kaj storiti ob primeru jedrske nesreče. Med napotki ob takem primeru je namreč navedeno, da se jemljejo tablete kalijevega jodida, te pa se morajo zaužiti pred ali med prehodom radioaktivnih snovi. Tablete kalijevega jodida namreč varujejo ščitnico pred radioaktivnim jodom.

Po protokolu pa so do teh tablet upravičeni samo ljudje, ki živijo v bližini kraja, kjer je prišlo do jedrske nesreče. Če bi se morala jodna profilaksa uvesti izjemoma, mora to predlagati minister, odgovoren za zdravje, izjemo pa bi moral uvesti tudi poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije.

Lekarne jih nimajo na zalogi

Po navajanju Slovenskih novic so v Lekarni Ljubljana potrdili, da so pred kratkim dobili vprašanja ljudi o kalijevem jodidu, ki jih želijo nabaviti. Toda v lekarni dodajajo, da se kalijevega jodida načeloma ne da dobiti. Te tablete so namreč dostopne samo prebivalcem, ki živijo v bližini (10 kilometrov) od Nuklearne elektrarne Krško. Dobijo jih lahko tudi zaposleni v tamkajšnjih gospodarskih dejavnostih in izobraževalne ustanove. Tudi te izjeme lahko sicer dobijo tablete samo na recept in samo v lokalnih lekarnah, zato jih druge nimajo na zalogi.

Za ostale prebivalce se hranijo v bolnišnicah. V primeru nesreče bi se naj tistim, ki so do njih upravičeni, tablete pravočasno razdelile. 

Kljub temu, da jih nimajo na zalogi lekarne, pa so tablete načeloma pripravljene tudi za ostale slovenske prebivalce, in sicer se hranijo v bolnišnicah. Toda tablete niti niso namenjene vsem prebivalcem, saj so do njih upravičeno samo mlajši od 40 let. V primeru nesreče pa bi naj tablete upravičencem pravočasno razdelili v občinah, še navajajo Slovenske novice.