Minister za zdravje Janez Poklukar je po današnji dopisni seji vlade spregovoril na tiskovni konferenci. Po tem, ko je vlada včeraj odpravila karantene in pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za prehajanje državne meje, je danes sprostila še nekaj drugiih ukrepov.

Poklukar je dejal: “S ponedeljkom, 21. februarem, bomo povsod opustili spremljanje PCT pogoja, razen v najbolj kritičnih dejavnostih.” Preverjanje PCT pogoja bo tako od ponedeljka obvezno le še v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih. Minister je dodal, da se hkrati ukinja brezplačno hitro testiranje: “Proračun bo kril le še testiranje s hitrimi antigenskimi testi za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva.”

Ukinja se tudi samotestiranje v šolah. Še vedno pa bo v šolah obvezna uporaba zaščitnih mask, razen za veljavne izjeme

Test za covid naj dobi mesto poleg termometra

Minister za zdravje je pozval: “Vse prosim, da kljub sprostitvi ukrepov ravnate odgovorno in dosledno upoštevate priporočila stroke: nošenje maske v zaprtih prostorih, ohranjanje razdalje, razkuževanje rok, prezračevanje prostorov, hitri antigenski test za samotestiranje naj v domači lekarni dobi mesto poleg termometra in še naprej, kjer se le da, delo od doma. Če ste bolni, ostanite doma.”

Naš cilj je, da čim hitreje celotna družba, predvsem pa celotno zdravstvo, pričneta delovati brez omejitev, ki jih je prinesel koronavirus,” je dejal Janez Poklukar.

Poklukarja še vedno skrbi različica BA.2

Poklukar je poudaril, da ga kot ministra za zdravje še vedno skrbita koronavirusna podrazličica BA.2 in zasedenost bolnišnic s covidnimi bolniki. “Ves čas bomo budno spremljali epidemiološko sliko. V kolikor bo potrebno, bomo kakšen ukrep ponovno uvedli,” je napovedal.