Pomočnice vzgojiteljic predšolskih otrok so na današnji novinarski konferenci Sviza pred napovedano splošno stavko 9. marca ocenile, da je čas, da se njihovo delo, za katerega zdaj dobijo minimalno plačo, realno ovrednoti. Sviz sredin odgovor vlade na napovedano stavko še proučuje, v prvem odzivu pa ga je Branimir Štrukelj označil kot bizarnega.

Stalna prilagajanja med epidemijo

Vzgojiteljice predšolskih otrok, ki delajo na delovnih mestih pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev, so na današnji novinarski konferenci Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) predstavile zahtevnost in odgovornost dela z najmlajšimi, ki se je v času epidemije covida-19 še stopnjevalo in zahtevalo stalna prilagajanja.

Pomočnice vzgojiteljic in njihove predstavnice, ki so sodelovale na novinarski konferenci Sviza, menijo, da je njihovo delo razvrednoteno, da zanj ne dobijo ustreznega plačila, zato napovedano stavko podpirajo in so pripravljene tudi na stopnjevanje stavke. Ob tem računajo tudi na podporo staršev.

Maja Hebar iz Vrtca Otona Župančiča Maribor je med drugim povedala, da so poleg rednega dela v vrtcu izpostavljene vsem boleznim in da je bilo v času epidemije še hujše. Velikokrat so bile primorane delati same v skupinah, tudi v drugih oddelkih. Za svoje delo konec meseca prejme dodatek do minimalne plače, s katero, kot je dejala, težko preživi.

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviz Petra Koritnik je pomočnicam vzgojiteljic v imenu vzgojiteljic danes izrekla javno podporo “ob tej stavki in vseh prihodnjih“, zahvalila se jim je za delo in strpnost ter poudarila pomen poklica. “Naš poklic je temelj vzgoje in izobraževanja. In od tukaj naprej so naše zahteve jasne. Stavka bo, plačana ali neplačana, 9. in se bo stopnjevala,” je dejala.

“Počakajte na boljše čase”

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ob robu novinarske konference sredin vladin odgovor na stavkovne zahteve Sviza sicer označil za bizarnega. Poudaril je, da se vlada v odgovoru niti v enem stavku ni opredelila do stavkovnih zahtev Sviza. Kot je napovedal, bodo v sindikatu vlado še naprej pozivali k spoštovanju zakona o stavki. Ob tem je poudaril, da je zakonska dolžnost vlade, da se dogovarja in išče rešitve.

“V resnici so rekli, prav imate, samo stavkati pa ne smete, mi pa se hkrati z vami ne bomo pogovarjali, počakajte na boljše čase,” je dejal o odgovoru vlade. Odločitev o tem, če bo napovedana stavka plačana ali ne, bo po njegovih besedah v rokah sodišča.

Vlada je na sredini dopisni seji namreč sprejela odgovor na sklep o razglasitvi splošne stavke na področju vzgoje in izobraževanja in najave stavke nekaterih sindikatov javnega sektorja za 16. marec. Po mnenju vlade je stavka v vzgoji in izobraževanju, “zaradi katere se bodo šolska vrata dejansko zaprla” neupravičena, nerazumljiva in zato ne more biti plačana iz javnih sredstev.

V odgovoru sindikatom pravi, da v času, ko so razpisane volitve, “ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata“.

Na sprejeto vladno stališče se bo Sviz obširneje odzval na novinarski konferenci v ponedeljek, je še napovedal Štrukelj.

STA