Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je v stalnem dialogu z vlado in drugimi deležniki v iskanju odgovora na zviševanje cen pogonskih goriv, je za STA povedal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Pri tem poudarja, da za nastalo situacijo nista krivi Slovenija ali njena vlada.

“Ni energetska, ampak politična kriza”

Stanje v Evropi in v svetu ni normalno in je nevzdržno, je ocenil Pišek. “Že od oktobra govorim, da to ni energetska, ampak politična kriza,” je poudaril. Ob tem je dodal, da je nastala kriza “globlja od trenutne politične opcije v Sloveniji ali EU” in ocenil, da na račun nastale krize ne glede na prihajajoče volitve v Sloveniji ni smiselno delati političnih zgodb. “Slovenija ni kriva za krizo v svetu, Evropi ali Ukrajini,” je podčrtal.

Vlada v situacijo “bo posegla in mora poseči“, je dejal Pišek in pojasnil, da pogovori o tem tečejo. Je pa poudaril, da vlada upravlja “z našim denarjem” in če tega denarja ne bo, ga vlada ne bo mogla deliti.

Oktobra sem napovedoval 50-odstotno podražitev, danes lahko rečem 150 odstotkov. Cene se dnevno dvigujejo. A ne le, da gredo cene energije v nebo, lahko pride celo do pomanjkanja oskrbe s hrano in drugimi dobrinami.

Opozoril je tudi, da bo zviševanju cen v energetiki sledila podražitev izdelkov v trgovinah. “Oktobra sem napovedoval 50-odstotno podražitev, danes lahko rečem 150 odstotkov. Cene se dnevno dvigujejo. A ne le, da gredo cene energije v nebo, lahko pride celo do pomanjkanja oskrbe s hrano in drugimi dobrinami,” je posvaril.

Rekordne vrednosti goriva

Cene naftnih derivatov so se danes, v skladu s pričakovanji, na številnih bencinskih servisih v Sloveniji močno dvignile. Tako cene 95-oktanskega bencina kot dizla so s tem dosegle nove rekordne vrednosti.

Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je bilo treba danes zjutraj za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra. Pri trgovcu OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina 1,555 evra na liter, za liter dizla pa je potrebno odšteti 1,662 evra. MOL Slovenija medtem liter bencina ponuja za 1,564 evra, dizla pa za 1,669 evra.

Cene na bencinskih servisih ob avtocestah so še višje.

STA